SON DAKİKA



Haber > Gündem > Benzin ve motorine bu gece yarısı indirim geliyor! Pompaya yansıyacak mı?

Benzin ve motorine bu gece yarısı indirim geliyor! Pompaya yansıyacak mı?

14 Mart 2022 Pazartesi - 13:37




Brent petrolün fiyatı 14 yılın zirvesine çıkarak 139 dolara kadar çıktı. Geçen hafta düşüşe geçen petrol fiyatları nedeniyle akaryakıtta özellikle benzin ve motorinde indirim bekleniyor.





EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, artan akaryakıt fiyatlarına çözüm üretmek ve akaryakıt sektörünün sorunlarını dinlemek üzere 16 Mart Çarşamba günü sektör temsilcilerini toplantıya çağırdı. Zamlar nedeniyle düzenlenecek toplantı beklenirken petrol fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle bu gece yarısından sonra motorinin 20 TL'nin, benzinin de 19 TL'nin altına düşmesi bekleniyor. 23 Aralık'ta benzin ve motorine yapılan indirimler pompa fiyatlarına yansımayarak, ÖTV’ye gitmişti. Bu akşam gelecek olan indirimlerin pompaya yansıyıp yansımayacağı merak edilirken konu hakkında bir açıklama yapılmadı.

Üst üste zamlanan motorin ve benzin fiyatlarında bu kez indirim bekleniyor. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere hem benzin hem de motorinde büyük indirim bekleniyor.

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarını etkileyecek bir gelişme yaşanmaması durumunda motorin fiyatında 2 lira 38 kuruş indirim gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Motorin 20 liranın altını görecek

Yapılacak indirim ile motorin fiyatları 20 liranın altına gerileyecek. Benzinin litre fiyatının da 19 TL seviyelerine çekileceği ancak rakamın netleşmediği ifade edildi.


Mart ayı başlarında İstanbul’da benzin fiyatı 17 TL’den satılıyordu. Benzin fiyatı ile motorin fiyatı bu ay tam 6 kez zamlandı. Brent petrol fiyatlarındaki artış sonrası İstanbul’da benzin fiyatı 20,35 TL ve motorin fiyatı ise 22,80 TL’den satılıyor.

İndirim neden pompaya yansımıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlere kur garantisi verileceğini açıklamasının ardından kur düşüşe geçmişti, bunun ardından gözler kur yükselişi nedeniyle zamlanan ürünlere çevrilmişti. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre akaryakıt fiyatlarında kura bağlı olarak gerçekleşmesi beklenen indirim artık ÖTV tutarına eklenecek. Bu nedenle akaryakıt fiyatlarında ÖTV matrahına ulaşana kadar indirim olmayacak.
 

epdk.jpg

Akaryakıt sektöründen 'zam' toplantısı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) öncülüğünde sektörün bileşenleri 16 Mart Çarşamba günü toplanacak. Fiyat artışları sonrasında akaryakıt bayilerinin durumu ile ilgili değerlendirmeler yapılacak.


Bayilerden gelen talepler çerçevesinde örneğin nakit satışlara daha düşük fiyatlı tarife belirlenip belirlenemeyeceğine bakılacak. Nakliye ücretlerine düzenleme yapılması yönünde talep değerlendirilecek.

Fiyat artışlarının satışlara etkisinin de değerlendirildiği bir zirve olacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap