SON DAKİKA



Haber > Gündem > BDDK'dan kredilerle ilgili önemli açıklama

BDDK'dan kredilerle ilgili önemli açıklama

01 Temmuz 2022 Cuma - 11:39




Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "Özellikle döviz kazandırıcı faaliyette bulunan ihracatçı sektörlerin yanı sıra sektörlerin desteklenmesi için daha önce de yüksek enflasyonun olduğu dönemlerde yerel para birimi cinsinden borçlanmak, bu şekilde kredi kullananlar için avantajlı bir süreç olduğu için, bunların öncelikli alanlara katkı sağlamak için buralara yönlendirdik." dedi.





Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: 

Son dönemlerde baktık ki bu kredilerin bir bölümü döviz, altın gibi ihtiyacı olmayanların da bu alana yönlendiğini gördük, haliyle bu kararı alma durumunda kaldık.

Döviz borcu olan, döviz yükümlülüğü olan firmalarla, şirketlerle bir sorun yok, onların borç almasında sorun yok, gördük ki TL kredilerle döviz alınıp uzun pozisyon içerisinde kalıp döviz pozisyonu tuttuğunu gördük, bunun yapılmaması gerektiğini, istediğimiz alanlara yönlendirilmesi gerektiğini ifade ettik.

"BUNUN SERMAYE KONTROLÜ SERMAYENİN YÖNLENDİRİLMESİ İLE ALAKASI YOK"

Bankacılık kanunun temel başlıklarından biri kredi sisteminin etkin şekilde çalışmasını temin etmek. Bankacılık kanunun temel başlıklarından biri de mevduat sahiplerinin haklarının korunmasını sağlamak. Gayemiz ucuz kredinin, yönlendirilmiş alanlarda kullanılmasını sağlamak. Bunun sermaye kontrolü sermayenin yönlendirilmesi ile alakası yok.


Kaynağı varsa döviz alabilir, istediği yatırımı yapabilir, bankalardan sizin kaynağınız olmayan kaynağı alıyor, ucuz bir şekilde bunu sağlıyorsanız, bu krediyi belirlediğimiz alanlarda kullanın diyerek yaklaşıyoruz.

32 sayılı kararda değişiklik yapılması için sermaye hareketlerini kısıtlayıcı niteliğe sahip olması gerekiyor, bizim aldığımız karar sermayenin transferi değiştirmiyor, böyle bir etkisi yok, şirketlerin bankalardan temin ettiği TL kredinin nereye gittiğini belirliyoruz, kanun bize bu yetkiyi vermiş.

ÜÇ ŞARTI BİRDEN OLUŞTURMASI GEREKİYOR

Bağımsız denetime tabi şirketler olsun, bilançodaki bu değer 15 milyon TL'nin üzerinde bir döviz karşılığını ifade etsin dedik.

Üç şartı birden oluşturması gerekiyor ve bu şirketler bazında uygulanan bir şey, ortaklara şahıslara uygulanan bir durum değil.


Üç şartı aynı anda sağlayan şirket sayısı muhtemelen 300 üzerinde şirket varsayılıyor, canlı bir veri rakamlarda değişiklik olması söz konusu.

Bu tür kararlar alındığında mutlak suretle bu kararların bir takım etkilerinin olması zaten muhtemel, neden Cuma akşamı alındı, eleştirileri var, iki günlük bir süre verilerek, bu işlerin pekiştirilmesi, itirazların veya eksik kalan tarafların veya yönetilmesi gereken tarafların ne olduğu konusunda, bu kararların böyle alınması doğal.

Bankalara açıklamalarımız oldu, muğlak kalan, anlaşılması zor olan alanlarla ilgili önümüzdeki günlerde yeni açıklamalar yapacağız, piyasayı daha rahatlatıcı hale getireceğiz. Kararın iyileştirmesi gereken alanları olacaktır.

İYİLEŞTİRMELER DIŞINDA BDDK’NIN YENİ ADIMLARI VAR MIDIR?

Geçen haftalarda hem konut hem de kredi kartları ile ilgili açıklamalarımız oldu, canlı bir süreç yaşıyoruz, ekonomi canlı, kredi büyümesi çok yüksek, bu ekonominin canlı olduğunu gösteriyor.


Ekonominin diğer birimleriyle merkez bankamızla, hazine bakanlığımızla gerekli gördüğümüzde toplantılar yapıyoruz, bunlar olacaktır.

BAZI ŞİRKETLERİN DÖVİZ BORCU OLMAMASINA RAĞMEN TL KREDİ KULLANIP DÖVİZ ALDIKLARINI SÖYLEDİNİZ. RAKAMLARDAN ZİYADE BU YÖNDE İŞLEM YAPAN ŞİRKET SAYISINA DAİR NET TESPİTİNİZ VAR MI?

Elbette 300’ün üzerinde bir şirketten bahsediyoruz. Bunların döviz pozisyon fazlalıklarının olduğunu görüyoruz. Miktar olarak borsadaki şirketlerin 4 milyar dolar civarında fazlalığı olduğu haberlerde de söz konusu oldu 15 milyar dolardan fazla fazlalık olduğunu görüyoruz.

Günlük ödemelerle günlük döviz satımıyla bu rakamlar değişebilmektedir. Net bir rakam her saat değişebiliyor. Böyle bir rakam büyüklüğünden bahsediyoruz. Bunun da mutlak suretle hem enflasyona etkisi çünkü döviz kurlarının enflasyon üzerinde etki sağlıyor. Bütün dünyada bir enflasyon olgusu var. Bunu dizginlemek, maliyet tarafını kontrol altına almak döviz kurlarıyla birebir ilintilidir.

Bunu sadece BDDK olarak bizler değil şirketlerin de duyarlı davranmasını bekliyoruz. Bunu hep beraber yapmamız lazım."


YATIRIM TALEBİNİ AZALTABİLİR YORUMLARI GELMİŞTİ... SİZ BÖYLE BİR RİSK GÖRÜYOR MUSUNUZ?

Tam tersi yatırımın artması için bu kararın olmasını talep ediyoruz. Bu kredilerin, yatırım, istihdam, üretim, ihracata gitmesini teşvik ediyoruz. Böyle bir şey beklemiyoruz.

Enflasyona, şirketlerin durumuna, şirketlerin önünü görmesini, yatırım yapmasını daha teşvik edecek bir durum olacaktır, beklentimiz budur. Şirketlerin 15 milyar dolardan fazla döviz pozisyon fazlalığı var.

ŞİRKETLER 1 HAFTALIK SÜREÇTE KKM HESABINA GEÇİŞ YAPTI MI?

Merkez Bankası’nın KKM ürünü tarafında akış olduğunu görüyoruz. Tabi bu önümüzdeki dönem ne kadar devam eder hep beraber izleyeceğiz. 15 milyonun üzerinde varlığı olandan bahsettik. Onun altındaki şirketleri ilgilendirmiyor. Onların da bundan memnun olduklarını görüyoruz. Büyük taban bu işten memnun. O anlamda da gerek enflasyona etkisi, gerekse finansla istikrara etkisi, kurlardaki olumlu seyir, kurların stabil hale kalması mutlak suretle hem enflasyona hem şirketlerin durumuna hem bu şirketlerin önünü görmesini teşvik edecektir."


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap