SON DAKİKA



Haber > Gündem > Baştan sona skandal! Rafale ve Belharra'lı mesaj

Baştan sona skandal! Rafale ve Belharra'lı mesaj

02 Ekim 2023 Pazartesi - 10:56




Askeri geçit töreninde Avrupa Birliği ilk kez resmen temsil edildi, Yunan basını 'Megalonisos' ifadesine yer verdiği haberlerinde Türkiye'ye verilen mesajları öne çıkardı.





Güney Kıbrıs'taki Rum yönetiminin her yıl 1 Ekim'de kutladığı 'Bağımsızlık Günü'nde, askeri geçit töreni gerçekleşti. Lefkoşa'daki törenler için Güney Kıbrıs'a ayak basan isimler arasında Avrupa Parlamentosu Başkanı (AP) Roberta Metsola, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ve Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros vardı.

Resmi davetle Güney Kıbrıs'a gelen AP Başkanı Metsola, tören öncesinde Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüştü. İki isim görüşmede Kıbrıs sorununu ele aldı, Hristodulidis Metsola'nın Lefkoşa'da olmasının Türkiye'ye bir mesaj olduğunu söyledi.

AP Başkanı Metsola ise, Kıbrıs'ı bir Avrupa sorunu olarak niteledi, adanın bölünmüş haliyle Avrupa'nın hiçbir zaman bir bütün olamayacağını söyledi.

Kıbrıs, Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı dönemde İngiltere'den bağımsızlığını 1960 yılında kazandı. Mevcut tabloda ise Rum yönetimi Kıbrıs'ta bir federasyonu savunurken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye adada iki devletli çözümün tek alternatif olduğunu belirtiyor.

AP Başkanı Roberta Metsola'nın Hristodulidis'le basın toplantısında sarf ettiği sözler, beklendiği gibi KKTC'de tepki gördü. KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, Avrupa Parlamentosu Başkanı'nın tarafsızlığını yitirdiğini kaydedip açıklamalarını protesto etti.

RUS TANKLARI DİKKAT ÇEKTİ


Askeri geçit törenine Güney Kıbrıs ordusunun Rus üretimi tanklarla katıldığı gözlemlenirken, ayrıca helikopterler de Lefkoşa'nın Rum tarafında uçtu.

Rum lider Nikos Hristodulidis geçit töreninden sonra mikrofonlara konuştu, adanın yeniden birleşmesi için mümkün olan her şeyi yapacaklarını söyledi.

Yunan Proto Thema gazetesi, 'Türklerin iki devletli çözüm taleplerinin gölgesinde 63 yıllık bağımsızlık' başlığıyla sunduğu haberinde 1960 yılında adadaki İngiliz sömürge yönetiminin sona erdiğini hatırlattı, Lefkoşa'daki geçit törenine Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile AP Başkanı Metsola'nın katılmasını öne çıkardı. Gazeteye göre, Avrupa Birliği ilk kez Güney Kıbrıs'taki törenlere resmi temsilciyle katıldı.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap