SON DAKİKA



Haber > Gündem > Balkanlar'da silaha en çok yatırımı hangi ülke yaptı?

Balkanlar'da silaha en çok yatırımı hangi ülke yaptı?

10 Aralık 2020 Perşembe - 15:36




2020’de eski Yugoslavya ülkeleri arasında savunmaya en fazla bütçe ayıran ülke, Sırbistan oldu. Genele bakıldığında ise Romanya öne çıktı.





Bölgede savunmaya en fazla para ayıran ülkeler sırasıyla 5,5 Milyar dolar ile Romanya, 1,8 Milyar dolar ile Macaristan ve 1,2 Milyar dolar ile Bulgaristan oldu. 1,036 Milyar Dolar ile dördüncü sırada yer alan Sırbistan ise eski Yugoslavya ülkeleri arasında savunmaya en fazla kaynak ayıran ülke oldu.

Balkansec.net tarafından yayınşanan listede Sırbistan’ı 970 Milyon dolar ile Hırvatistan, 515 Milyon dolar ile Slovenya, 210 Milyon dolar ile Arnavutluk, 174 Milyon dolar ile Bosna Hersek, 164 Milyon dolar ile Kuzey Makedonya, 97 Milyon dolar ile Karadağ ve 69 Milyon dolar ile Kosova izledi.

Arnavutluk NATO Standartlarından Uzak

Habere göre askeri bütçesi 210 Milyon dolar seviyesinde olan Arnavutluk, milli gelirin %1,47’sini savunma harcamalarına ayırıyor.

Askeri harcamaların milli gelirin en az %2’si seviyesinde olmasını talep eden NATO’nun standartlarına uzak kalan Arnavutluk’ta savunma bütçesinin yaklaşık %60’ı personel harcamalarına, %22’si diğer harcamalar ve eğitime giderken bütçenin ancak %15’i silah ve malzeme alımı için kullanılıyor.


Bosna Hersek Silah Almıyor

Bütçesi 174 Milyon Dolar seviyesindeki Bosna Hersek’te askeri harcamalar milli gelirin %0,92’sine tekabül ediyor ve bu oran, Bosna Hersek’i Avrupa’da ordusu olan ülkeler arasında son sıraya yerleştiriyor. Bütçenin %90’ı personal harcamaları için kullanırken silah ve malzeme alımı için bütçenin sadece %0,5’lik kısmı (Bir Milyon Dolar’ın altında bir meblağ) ayrılıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap