SON DAKİKA



Haber > Gündem > AYM'den ilginç ''nonoş'' ve ''noniş'' kararı

AYM'den ilginç ''nonoş'' ve ''noniş'' kararı

31 Ocak 2024 Çarşamba - 13:25




AYM, sosyal medya üzerinden söylenilen 'noniş' ve 'nonoş' ifadeleri için hakaret suçundan ceza alan kişinin ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği kararına vardı.





Anayasa Mahkemesi, sosyal medya paylaşımında "noniş" ve "nonoş" ifadelerini kullandığı gerekçesiyle hakaret suçundan cezalandırılan bir kişinin ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Müteahhitlik yapan K.K., kat maliklerinin onayını almadan dubleks daireleri 4 ayrı daireye dönüştürdü. Durumun tapu dairesine bildirilmesi üzerine taraflar arasında husumet oluştu.

K.K., sosyal medyadan içinde "noniş" ile "nonoş" ifadeleri geçen bir paylaşımda bulundu. Bu paylaşım nedeniyle hakaret suçundan ceza alan K.K., mahkumiyet hükmünün kesinleşmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

'NONİŞ' KELİMESİ HAKARET NİTELİĞİNDE

Anayasa Mahkemesi, ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, kaba ve kırıcı ifadelerin toplumda yaygın olduğunu, her olayda adli ceza ile mahkemelerin müdahale etmelerinin beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Mahkeme, sadece "noniş" kelimesinin hakaret niteliğinde olduğu sonucuna ulaştı ve bu kelimenin homoseksüel erkekler için kullanıldığı anlamının ötesinde anlam yüklenmemesi gerektiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi'nin açıklamalarına göre, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği kararıyla, söz konusu ceza mahkumiyetine karşı çıkılmış oldu.

Kararda, şu değerlendirme yer aldı:

"Mahkemenin, başvurucunun sarf ettiği 'noniş' ile 'nonoş' kelimelerinin aynı manada olup homoseksüel erkekler için kullanıldığını değerlendirmesi ve başvurucunun asıl amacının müştekiyi küçük düşürmek olduğunu kabul etmesi ancak başvurucunun kullandığı kelimelere onun verdiği anlamın ötesinde anlamlar yükleyerek mümkün olmuştur. Anayasa Mahkemesinin altını çizdiği üzere ihtilaflı ifadelere başvurucunun verdiği anlamın ötesinde bir anlam yüklenmemelidir. Mahkeme gerekçesinin başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahale yönünden ilgili ve yeterli olmadığı değerlendirilmiştir.

Açıklanan gerekçelerle Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
AYM

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap