SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde restorasyon başladı

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde restorasyon başladı

18 Ağustos 2023 Cuma - 12:27




Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin birkaç nesil sürecek olan restorasyon çalışması başladı





Yaklaşık 1486 yaşında olan, zaman zaman kısmi restorasyona alınan cami hakkında konuşan Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı, “Önceki detaylı restorasyon Sultan Abdülmecid zamanında İsviçreli mimar kardeşler tarafından 1848-1850’li yıllar arasında yapılmış, ondan sonraki en geniş çerçeveli restorasyonun arifesinde bulunmaktayız” dedi. Türbelerde yapılan çalışmalar dron ile görüntülendi.
Yaklaşık 1486 yaşında olan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde restorasyon çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği’nin ortaklığıyla başlatılan restorasyon çalışmaları çerçevesinde Ayasofya Camii’nin analizleri yapıldı. Muhtemel herhangi bir depremde ağır hasar alacağı tespit edilen camide güçlendirme ve restorasyonunun yapılması için bilim kurulu oluşturulmasının ardından ilk etapta Ayasofya Camii’nin bahçesinde bulunan türbelerde restorasyona başlandı. Ne zaman biteceği öngörülemezken, başlatılan restorasyon ilerleyen zamanlarda Ayasofya’nın diğer bölümlerinde devam edecek. Öte yandan cami, restorasyon süresince ibadete ve ziyarete açık olacak. Ayasofya Camii’nin restorasyonu için Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı, Ayasofya gibi eserlerin ne kadar zamanda restore edileceğinin belli olamayacağını ancak tecrübesine dayanarak birkaç nesil sürebileceğini aktardı. Türbelerde yapılan restorasyon çalışması dron ile görüntülendi.
“Yaklaşık 1486 yaşında olan bu anıt eserin restorasyonu da çok uzun zamanlar alacak”
Ayasofya-i Kebir Cami Şerifi’nin restorasyonun çok uzun zamanlar alacağını ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı, “Şu anda bırakın ülkemizi dünyanın gözbebeği olan bir anıt yapının bahçesindeyiz. Bulunduğumuz yer Osmanlı Sultanlarının türbeleriyle anıt eserin ana yapısının arasındaki bahçede bulunmaktayız. Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi, yaklaşık 1486 yaşında olan bu anıt eserin restorasyonu çok uzun zamanlar alacak. Zaman zaman kısmi restorasyonlar yapılmış ama bundan önceki detaylı restorasyon Sultan 2. Abdülmecid zamanında İsviçreli mimar kardeşler tarafından 1848 - 1850’li yıllar arasında yapılmış, ondan sonraki en detaylı restorasyonun arifesindeyiz. Tabii anıt eserin şu anda bilgisayar ortamına aktarılacak olan lazer okumalarıyla yapılan kat planları bitmek üzere. Bütün kesitleri hazırlanıyor akabinde de Ayasofya’nın restorasyonu başlayacak ama Ayasofya gibi kültür varlıklarının restorasyonu ne başlar, ne de biter. Bunlar sürekli devam edilmesi gerekilen kültür varlıkları. 1486 yaşında olan bir kültür varlığından bahsediyoruz. Bahçesinde bulunan Sultan türbeleri yani 2. Selim’in Türbesi, 3. Murad’ın Türbesi, 3. Mehmed’in Türbesi, Şehzadeler Türbesi ve 1. Mustafa ile 1. İbrahim’in Türbeleri burası da eski Vaftizhane binası içinde, Muvakkithanesi, Sıbyan Mektebiyle çok geniş bir külliye. Dolayısıyla şu anda 3. Murad’ın türbesinin çatısı kurşun değişme işlemi başladı. Çamur sıvası yapılıyor akabinde de içinin detaylarına da girilecek” dedi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap