SON DAKİKA



Haber > Gündem > Asgari ücret zammıyla birlikte hepsine zam geldi!

Asgari ücret zammıyla birlikte hepsine zam geldi!

03 Temmuz 2022 Pazar - 10:21




Asgari ücret Temmuz ara zammıyla net 5 bin 500 TL'ye yükseltiydi. Asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk artışla birlikte birçok kalemde de değişiklik meydana geldi. Emekli maaşı, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primi, engelli aylığı... İşte, kalem kalem tam liste!...





Asgari ücrete yüzde 30'luk zam yapıldığını ve asgari ücretin net 5 bin 500 TL'ye yükseldiğini duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında bir zam daha yapılacağının müjdesini verdi. Erdoğan, tüm ücretlerden asgari ücrete kadar olan kısmın gelir vergisinden muaf tutulacağını da duyurdu. Bu zam ve yeni belirlenen asgari cüret tutarıyla birlikte birçok kalemde değişiklik meydana geldi. 

İşsizlik maaşı ne kadar zamlandı?
Çalışanların aldıkları maaşın ortalama yüzde 40'ı kadarı 'işsizlik maaşı' olarak ödeniyor. Bu tutar da yeni asgari ücretle birlikte değişti.  Yeni asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı en düşük 2561 lira, en yüksek de 5123 lira şeklinde oldu.

GSS pirimine ne kadar zam geldi?
SGK, 2022'de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira olarak belirlemişti. Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte yeni GSS primi 195 lira oldu.

65 yaş aralığı
En son 65 yaş aylığı, 1296 TL olarak belirlenmişti. Yeni belirlenen asgari ücretle birlikte 65 yaş aylığı 1684 lira şeklinde oldu.

Engelli aylığı ne kadar oldu?
Zamlı asgari ücretle birlikte yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 1124 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1687 lira, engelli yakını aylığı da 1124 lira olarak belirlenmişti.


Doğum ve askerlik borçlanması
Emekli olmak isteyen fakat prim gün sayısı yetersiz olanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da açıklanan yeni asgari cüret tutarıyla birlikte değişikliğe uğradı. Yeni asgari ücretle en düşük günlük prim 68.9 lira, en yüksek prim ise 520 liraya çıktı.
 

İsteğe bağlı sigorta primi
Asgari ücret ara zammıyla birlikte isteğe bağlı sigorta primi en düşük 2081 lira iken en yüksek 15.611 lira oldu.

Bireysel emeklilik sistemi (BES)
Asgari ücrete yapılan ara zam ile birlikte 45 yaş altı çalışanların işverenleri tarafından sisteme dahil edilmesine imkan tanıyan otomatik BES’te maaşlardan yapılan kesinti tutarı da artacak.

Kıdem tazminatı kaç liraya yükseldi?
Yeni asgari ücretle birlikte, 1 yıllık asgari ücretli çalışanın kıdem tazminatı tutarı 6741 liraya yükseldi

Stajyer maaşı
5500 lira olan asgari ücretle birlikte en düşük staj ücreti de 1650 lira oldu.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap