SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ankara'nın Suriye'deki gözlem noktalarına İran'dan itiraz

Ankara'nın Suriye'deki gözlem noktalarına İran'dan itiraz

21 Ekim 2019 Pazartesi - 14:50




İran Dışişleri Sözcüsü Musavi, Ankara'nın Suriye'de askeri gözlem noktaları kurmasını reddettiklerini söyledi.





Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği Parış Pınarı Harekâtı'na karşı çıkan İran, ABD-Türkiye arasında varılan anlaşmaya da karşı olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin 9 Ekim'de Suriye'nin kuziyeni yönelik başlattığı askeri harekatı görüşmek üzere 17 Ekim'de Ankara'ya giden ABD heyeti ile Türkiye arasında 120 saatlik operasyonları durdurma anlaşması yapıldı.

22 Ekim 2:00 itibariyle süresi bitecek  olan anlaşmaya ilişkin açıklama yapan İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musavi, Türkiye ve ABD'nin geçen hafta Suriye'nin kuzeyine yönelik yaptığı anlaşmayı kabul etmediklerini açıkladı. 

Musavi, Ankara'nın Suriye'de askeri gözlem noktaları kurmasını reddettiklerini söyledi

Haftalık basın toplantısında konuşan Musevi, Suriye'yi ülkesinin 'bölgedeki anahtar konumdaki müttefiki' ifadeleriyle niteledi. 


Bakan, "Ankara’nın Suriye’de askeri gözlem noktaları kurmasına karşıyız. Bu konular diplomatik yollarla çözülmeli. Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli" ifadelerini kullandı. 

ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşma uyarınca Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı’na verdiği aradaki 5 günlük süre ise yarın doluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Suriye gündemli toplantıda yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

17 Ekim'de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yaparak ABD ve Türkiye'nin Rojava'da ateşkes için anlaştığını duyurdu.

Pence, YPG / PKK'nın 120 saat içinde çekileceğini ve ABD'nin bunu sağlayacağını belirtti.


ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde konuşan Pence, "YPG / PKK'nın Türkiye'nin 20 mil (32 km) sınırından güvenli çekilmesini sağlayacağız" dedi ve çekilmenin başlamış olduğunu açıkladı.

Pence, Türkiye'nin operasyona bu süre boyunca ara verileceğini, Suriye'nin kuzeydoğusundan YPG / PKK'nın çekilmesinin ardından derhal sona erdireceğini söyledi.

"İki üke güvenli bölge çalışması kapsamında ortak çalışacaktır" diyen Pence, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamayacağını ifade etti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap