SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ahmet Hakan, Fahrettin Koca'ya sordu: Neden Çin aşısı?

Ahmet Hakan, Fahrettin Koca'ya sordu: Neden Çin aşısı?

04 Aralık 2020 Cuma - 11:19




Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sorular yöneltti.





Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sorularını ve Koca'nın cevaplarını bugünkü köşesinden okuyucularıyla paylaştı. Hakan, Bakan Koca'ya "Neden Çin aşısı?" diye de sordu:

ÇİN AŞISININ YÖNTEMİ DİĞERLERİNDEN DAHA İYİ

Soru: Neden Çin aşısı? Erişimi kolay ve ucuz olduğu için mi?

Fahrettin Koca: Çin aşısı, Alman aşısı, İngiliz aşısı, Amerikan aşısı... Konuyu böyle ele alamayız. Öncelikle ele almamız gereken husus, aşının hangi yöntemle üretildiği hususudur. Çünkü aşının yöntemi, aşının güvenilir olup olmadığını birinci dereceden etkiler.

Soru: Korona aşıları kaç yöntemle üretildi?


Fahrettin Koca: İki yöntem var. Birincisi: İnaktif virüs aşıları... İkincisi: mRNA yöntemiyle üretilen aşılar...

Soru: Hangisi daha güvenilir?

Fahrettin Koca: İnaktif yöntemle üretilen aşılar daha güvenilirdir. Tarihte bilinen en iyi yöntem budur. Bunun uzun vadeli sonuçlarını biliyoruz. Virüsün genetik yoluyla geliştirilen mRNA aşıları, kısa vadede iyi sonuç verdi. Ama orta ve uzun vadede nasıl bir etkisi olacağını bilmiyoruz.

ÇİN AŞISI, ALMAN AŞISI... ÜLKELERİ DEĞİL ÜRETİM YÖNTEMİNİ KONUŞALIM

Soru: Çin aşısının yöntemi nedir?


Fahrettin Koca: İnaktif yöntemle üretildi. Bu yöntemi kullanması nedeniyle daha fazla tercih edilmesi gereken aşıdır. Üretildiği ülkeye odaklanmak yanlış, yönteme odaklanmak lazım. Ben diyorum ki bu yöntem, en eski yöntemdir. Yıllardır bu yönteme dayalı olarak aşılar üretildi. Uzun vadede test edilmiştir. Bir yan tesiri yoktur.

Yazının tamamı için tıklayınız

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
2

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap