SON DAKİKA



Haber > Gündem > Afganistan'da kız öğrencilere üniversite yasağına Sözcü Kalın'dan sert tepki

Afganistan'da kız öğrencilere üniversite yasağına Sözcü Kalın'dan sert tepki

21 Aralık 2022 Çarşamba - 17:11




Afganistan Yüksek Eğitim Bakanlığı, kız öğrencilerin üniversiteye gitmesini yasakladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, sosyal medya hesabından karara çok sert tepki gösterdi.





Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Taliban'ın kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Taliban yönetimi Afganistan’da kız öğrencilerin üniversiteye girişini yasaklayan bir karar almış. İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok." dedi.
  Afganistanda kız öğrencilere üniversite yasağına Sözcü Kalından sert tepki

DIŞİŞLERİ'DEN DE TEPKİ

Afganistan’da yükseköğretimde kız öğrencilere getirilen eğitim yasağıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nda açıklama yapıldı.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi; Afganistan’da yükseköğretimde de kız öğrencilere getirilen eğitim yasağını üzüntü ve endişeyle karşılıyoruz.

Eğitim, tüm bireylerin fırsat eşitliği temelinde ayrımsız olarak yararlanması ve mahrum bırakılmaması gereken temel bir insan hakkıdır. Afganistan’da halkın beklentileri uyarınca tüm kız çocuklarına eğitim hakkının istisnasız tanınması ülkenin refahı ve geleceği bakımından da önem taşımaktadır. Bu çerçevede, bahsekonu kararın gözden geçirilmesi ve gerekli adımların biran evvel atılması beklentimizi ifade ediyoruz.


NE OLMUŞTU?

Afganistan’da kız öğrencilerin lise eğitimi almasının yasaklanmasının ardından üniversiteye gitmeleri de resmi olarak yasaklandı. Afganistan Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafiz Zeiyaullah Hashimi, kararı sosyal medya hesabından duyurdu.

Afganistan’daki tüm devlet ve özel üniversitelere hitaben yayınlanan kararda, “Bakanlar Kurulu kararına istinaden kızların eğitimi ikinci emre kadar durdurulmuştur, bir an önce Bakanlığa emrin uygulanmasına dahil güvence veriniz” ifadeleri yer aldı.

Karardan önce, üniversitelerde bulunan kız öğrenciler, erkek öğrencilerden ayrı oturması ve belli kılık kıyafet prosedürlerine uygun giyinmesi koşuluyla derslere katılabiliyordu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap