SON DAKİKA



Haber > Gündem > 2022 Kurban Bayramı tatili kaç gün? Kurban Bayramı 2022 ne zaman?

2022 Kurban Bayramı tatili kaç gün? Kurban Bayramı 2022 ne zaman?

09 Haziran 2022 Perşembe - 18:59




Kurban Bayramı ne zaman sorusu milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Geçtiğimiz Nisan ayında idrak edilen Ramazan Bayramı’nın ardından, ikinci dini bayramımız Kurban Bayramı temmuzun kaçında? Kurban Bayramı tatili kaç gün? gibi sorular internet üzerinden araştırılmaya başlandı.





Kurban Bayramı için geri sayım başladı. 2022 Kurban Bayramı tarihi belli oldu. Diyanet İşleri dini günler takvimine göre Kurban Bayramı temmuz ayında kutlanacak. Bayramda kurban ibadetini yerine getirmek isteyenler,  ayrılıp tatil planı yapanlar şimdiden araştırmalara ve hazırlıklara başladı. Peki, 2022 Kurban Bayramı’na kaç gün kaldı, bayram tatili kaç gün oldu? İşte Kurban Bayramı tarihi ve tatil hakkında son durum...

2022 KURBAN BAYRAMI HANGİ GÜN?

Bir çok vatandaş tatil planını Kurban Bayram'ına denk getirerek uzunca bir dinlemek istiyor. Kurban Bayramı ilk günü hafta sonuna denk gelmesi herkesin tatil planlarını bozdu. 2022 Kurban Bayramı cumartesi gününden başlıyor.

2022 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı temmuz ayında kutlanacak.

Arefe Günü: 8 Temmuz Cuma

Kurban Bayramı 1. Günü: 9 Temmuz Cumartesi


Kurban Bayramı 2. Günü: 10 Temmuz Pazar

Kurban Bayramı 3. Günü: 11 Temmuz Pazartesi

Kurban Bayramı 4. Günü: 12 Temmuz Salı 

KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

Kurban Bayramı birinci günü Cumartesi gününe denk geliyor. Kurban Bayramı tatili arefe gününün yarım gün olması sebebiyle şu an için 4,5 gün görünüyor. Konuya ilişkin gelişme yaşandığında haberimizin içeriğinde yer vereceğiz.

KURBANLIK HAYVAN NASIL GEÇİLİR?

Kurbanlık hayvanın seçimi konusunda hayvanın besi durumunun önemli bir gösterge olduğuna işaret eden Şenel, dişi hayvan tercih edilmemesi, bir nedenle dişi hayvan kesilecekse, gebe ya da yeni doğum yapmış olmaması gerektiğini aktardı.


Şenel, büyükbaş hayvanların en az 2, küçükbaş hayvanların en az 1 yaşında olabileceğini anımsatarak, "Hayvanın bedeninde yara ve şişlikler, yüksek ateş olmamalı, burun, göz, ağız, anüs, genital organ akıntısı ve pis kokulu ishali bulunmamalıdır. Hayvanın tüyleri karışık ve mat olmamalı, bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı. Hayvan çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı, duruş ve yürüyüş bozukluğu olmamalı, eksik ya da fazla uzuv gibi yapısal bozuklukları bulunmamalıdır." ifadelerini kullandı.

KURBAN ETİ NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası (AVHO) Başkanı Oytun Okan Şenel, kurbanlıklarla ilgili dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon büyükbaş, 2,5 milyon küçükbaş hayvanın kesilmesinin öngörüldüğüne işaret eden Şenel, söz konusu rakamın Türkiye'de bir yıl boyunca kesilen hayvan sayısının yaklaşık dörtte biri kadar olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı sürecindeki yoğun hayvan hareketliliğinin hastalıkların kontrolsüz yayılması riskini beraberinde getirdiğini aktaran Şenel, kurbanlık hayvanların, hayvan pazarlarından, hayvan borsalarından, İl Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınması gerektiğini belirtti.

Şenel, bayram yoğunluğunun bazı yetiştiriciler tarafından kesilmeye uygun olmayan sağlıksız hayvanların elden çıkarılması için bir fırsat olarak görüldüğüne dikkati çekerek, "Veteriner hekim denetiminin bulunmadığı yerlerden hayvan satın alınmamalıdır. Kurbanlık hayvan satın alırken büyükbaş hayvanlarda hayvanın Bakanlıkta kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmasına, veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına, küçükbaş hayvanlarda ise kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına dikkat edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu. 


KURBAN ETLERİ NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

Şenel, kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulması ve güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saat kadar bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılması gerektiğini söyledi.

Kurbanlık etin dayanma süresinin normal buzdolabı koşullarında 5-6 gün olduğunu aktaran Şenel, şöyle konuştu:

"Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler dinlendirilip soğutulduktan sonra derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir. Bayramda gelenek haline gelen uygulamalardan birisi, kesilen kurban etinin hemen tüketilmesidir. Oysa yeni kesilen kurbanın kasları, bu aşamada henüz tüketime uygun değildir. Kas dokusunun taze ete dönüşmesi 24 saat dinlendirilmesi sonrasında olur. Kurban etinin kesimden sonraki gün tüketilecek şekilde hazırlanması daha uygun ve sağlıklıdır."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap