SON DAKİKA


Foto Galeri > Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

13 Şubat 2024 Salı - 10:32

Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

1 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

Kademeli emeklilik gelecek mi? 1999 sonrası işe girenler için düzenleme yolda mı? EYT sonrası erken emekliliği kaçıranlar kademeli emeklilik talep ederken SGK Uzmanı Özgür Erdursun’dan dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Erdursun bir sonraki genel seçimleri işaret etti, “Hükümetin bu konuda şu anda ben bir çalışma yapmadığını biliyorum” dedi. İşte detaylar…

2 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

EYT yasası ile 8 Eylül 1999 öncesinde çalışmaya başlayan milyonlarca kişi emekli oldu ya da yaş şartı olmadan prim gününü doldurmayı bekliyor. Ancak 9 Eylül 1999'dan sonra yani bir gün sonra çalışmaya başlayan ile aralarında 17 yıla yakın bir fark oluştu. EYT ile emekli olanlar 43 yaşında emekli olurken, 9 Eylül 1999'da çalışmaya başlayanlar 60 yaşında emekli olacak.

3 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-kur'luların prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesine ilişkin, “Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bunu da prim gelirleriyle sağlıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı mümkün olduğu sürece istihdamda ve çalışma hayatında tutmaya gayret ediyoruz. Emeklilik aslında bir sonuçtur.

4 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

Hepimiz çalışıyoruz, belli bir noktada hak ediyoruz. Burada tabii ki Bağ-kur'luların beklentisini saygıyla karşılıyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu da seçim öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz.

5 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

Bu konuda hiçbir endişemiz yok. Her zaman olduğu gibi bu vaademizi de inşallah yerine getireceğiz” diyerek yaptığı açıklamasından sonra gözler bir kez daha kademeli emeklilik düzenlemesine çevrildi.

6 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

ÖZGÜR ERDURSUN KADEMELİ EMEKLİLİK İÇİN O GELİŞMEYİ PAYLAŞTI9 Eylül 1999 sonrasında çalışmaya başlayanlar da tıpkı EYT’liler gibi kendilerine erken emekliliğin kapısını aralayacak kademeli emeklilik hakkı verilmesini istiyor. Peki kademeli emeklilik gelecek mi? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun konuya ilişkin son dakika gelişmelerini anlattı:

7 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

“Açıkçası bu konuda bir çalışma olduğunu bilmiyorum. Sadece hükümet yetkilileri ‘bu konuyu şimdilik kapatmıyoruz’ demişlerdi. Fakat maalesef hükümetin bu konu ile ilgili bir çalışması yok. Bu nedenle 8 Eylül 1999 yılından sonra sigortalı olanlar yerel seçim öncesi kendilerine yasal bir hak verilerek yaşta bir miktar indirim yapılabilir mi diye sabırsızlıkla bekleyen kişiyen burada üzülebilirler.

8 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

Mesela staj ve çıraklık sigortası için de hak verileceği söyleniyordu. Ancak geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir açıklama yaptı. ‘Böyle bir çalışmamız yok’ dediler. Bu nedenle hem stajyer ve çıraklarla hem de kademeli emeklilikle ilgili bir çalışma yok.”

9 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

“Kademeli emeklilik konusu Türkiye’de 8 Eylül 1999 tarihine kadar ilk kez sigortalı olanlarda kadınlarda ve erkeklerde yaş şartı yoktu.

10 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

1 gün sonrasında 9 Eylül tarihinde sigortalı olup 30.04.2008 tarihine kadar sigorta girişi olan kişilerin emekli olabilmesi için kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını tamamlamaları ve prim gün sayısı da 5975 günden 7000 güne çıktı” diyen Erdursun sözlerini şöyle sürdürdü:

11 / 11 Kademeli emeklilikte beklenen gelişme! 2000 sonrası sigortalı olanlar dikkat

“Prim gün sayısını da tamamlamaları gerekiyor. Bir çalışma olur mu, olur! Bir sonraki genel seçimde olabilir. Seçim zamanında mı olur, erken mi olur bilemeyiz. Ancak bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde daha çok gündem olur. Hükümetin bu konuda şu anda ben bir çalışma yapmadığını biliyorum.”





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap