SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Yüz binden fazla esnaf ve sanatkar kepenk kapattı

Yüz binden fazla esnaf ve sanatkar kepenk kapattı

10 Ocak 2024 Çarşamba - 14:59




Ekonomideki yüksek enflasyon, döviz kuru, kira ve maliyet esnafın belini büktü. Zor günler yaşayan 111 bin esnaf ve sanatkar kepenk kapatmak zorunda kaldı.





CHP'li Başevirgen, yaşanan duruma "Pandemi döneminde dahi esnaf bu kadar zor duruma düşmemişti" sözleriyle dikkat çekti.

Türkiye'de ekonomik sorunlardan işçi ve emekliler derinden etkilenirken esnaf ve sanatkarlar da zor bir dönemden geçiyor. Yüksek döviz kuru ve kiraların başını çektiği sorunlar esnafı nefes aldırmaz noktasına getirdi.

111 BİN ESNAF KEPENK KAPATTI




Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) verilerine göre 2023 yılında 111 bin 576 esnaf kepenk kapattı. Bu sayı, her ay ortalama 9 bin 298 esnafın kepenk kapattığı anlamına geliyor. 2022 yılına göre, ekmek teknesi batan esnaf sayısı 11 bin 870 arttı. Dükkanını kapatmayan ise kredi veya borçla işini döndürmeye çalışıyor.
KOBİ’lerin bankalara borcu 3 trilyon lirayı aştı. Veriler pandemi döneminde bile esnafın bu kadar zor duruma düşmediğini gösteriyor.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, TESK verilerine göre, iflas eden esnaflara ilişkin açıklama yaptı. Başevirgen, şunları söyledi:




PANDEMİDE BİLE BU KADAR ZOR DURUMA DÜŞMEMİŞTİ

“Her geçen gün kötüye giden ekonomi, esnafı vurmaya devam ediyor. TESK 2023 yılı verileri, esnafın içler acısı halini bir kez daha ortaya koydu. Verilere göre, 2023 yılında toplam 111 bin 576 esnaf kepenk kapattı. Bu sayı, her ay ortalama 9 bin 298 esnafın kepenk kapattığı anlamına geliyor. 2022 yılına göre, ekmek teknesi batan esnaf sayısı 11 bin 870 arttı. Pandemi döneminde dahi esnaf bu kadar zor duruma düşmemişti. Dükkanını kapatmayan esnafsa kredilerle, borçlarla işlerini döndürmeye çalışıyor. KOBİ’lerin bankalara borcu 3 trilyon lirayı aştı. Borcu takibe düşen KOBİ sayısı 293 binin üzerinde. Yüksek faiz, yüksek kur, elektrik, kira, vergiler ve tüm girdi maliyetleri altında ezilen esnafın bu şartlar altında ayakta kalması imkansız hale geldi.




TOPLU İSTİFALAR KATLANARAK ARTACAK

Esnafın iş yerlerini kapatması demek, işsizler ordusunun da çığ gibi büyümesi anlamına geliyor. Eskiden iş yapabilmek için hevesle beklenen tatil ve düğün sezonları, okulların açılması, bayramlar bile esnafın düze çıkmasını maalesef sağlayamıyor. Ekonomiyle ilgili kötü göstergelere sürekli olarak pandemiyi bahane eden iktidarın, artık kötü ekonomi politikalarına uyduracağı bir kılıf kalmadı. Toplumun tüm kesimleri gibi esnaflar için de gerekli önlemler alınmadığı takdirde toplu iflaslardaki artış katlanarak devam edecektir.”
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap