SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Yıl sonu Dolar/TL kuru için korkutan tahmin

Yıl sonu Dolar/TL kuru için korkutan tahmin

03 Mart 2023 Cuma - 12:08




Reuters ajansının anketine göre, Türk lirasının altı ay içinde yüzde 12 değer kaybetmesi bekleniyor.





Reuters ajansının, uluslararası döviz kurları analistleriyle yaptığı anketin sonucunda, Türk lirasının dolara karşı altı ay içinde yüzde 12 değer kaybetmesinin beklendiği ortaya çıktı.

Anket 28 Şubat - 3 Mart tarihleri arasında 150 uzmanla gerçekleştirildi.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında, Türk lirasının geçen yılın en fazla değer kaybeden para birimi olduğunu hatırlatan ajans, altı ay sonrası için dolar/TL kurunun 21,68 olarak beklendiğini yazdı.

Bu sonucu Reuters’a değerlendiren ABD merkezli uluslararası finans şirketi Wells Fargo’nun uluslararası ekonomisti Brendan McKenna “Merkez Bankası’nın bağımsız olmaması ve para politikalarında geleneksel yaklaşıma aykırı hareket edilmesi, öngörülebilir gelecekte liranın değer kaybetme trendini sürdürmesine yol açacak. Tabii Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir rejim değişikliği olmazsa…” dedi.

Altın yeniden yükselişe geçti


Öte yandan Altın fiyatları cuma günü yükselişini hızlandırırken, dolar endeksinin gevşemesi ve yatırımcıların Fed'in daha fazla faiz artırımı olasılığını değerlendirmesi sonrasında ocak ortasından bu yana en büyük haftalık kazancını elde etmeye hazırlanıyor.

Yüksek enflasyonu kontrol altına almak için yapılan faiz artışları ise yatırımcıların altın gibi getirisi olmayan varlıklara karşı çekimser kalmasına sebep oluyor.

Tastylive'dan Ilya Spivak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Haftanın ana olayı, bir dizi farklı Fed yetkilisinin yorumları ve hizmet ISM verisi öncesinde biraz pozisyon kapanmalarının olması oldu." dedi.

Dolar endeksi ise bu gelişmelerin ışığında haftanın son işlem gününde %0,17 gerileyerek, üst üste ikinci haftalık kaybına yöneldi. Bu da külçeyi diğer para birimlerini tutan alıcılar için daha cazip hale getirdi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, perşembe günü yaptığı açıklamada, yüksek ABD faiz oranlarının ekonomi üzerindeki etkisinin ancak bu bahar ciddi bir şekilde görülebileceğini ve bunun da Fed'in "istikrarlı" çeyrek puanlık faiz artışlarına devam etmesi için bir argüman olabileceğini söyledi.


Bu haftanın önemli gelişmelerinden biri de ABD işsizlik maaşı başvurularıydı. Buna göre, işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta düşmüş ve Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre artırmaya devam edeceği yönündeki korkuları artırmıştı.

Perşembe günü yayımlanan bir başka rapor ise iş gücü maliyetlerinin dördüncü çeyrekte daha önce tahmin edilenden çok daha hızlı arttığını göstermişti.

Bu veriler ABD ekonomisinin güçlü kalmaya devam ettiğini göstererek, risk odaklı varlıklarda satış baskısı oluşmasına neden olmuştu. 

Spivak, bu verilerin ardından yaptığı açıklamada, Fed yetkililerinin faiz oranlarını daha da yükseltebileceklerini açıklaması halinde, altın için sıkıntılı bir haftalık kapanış olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Para piyasaları ise Fed'in hedef faiz oranının eylül ayında %5,442 ile zirve yapmasını bekliyor.


Ancak ANZ analistleri paylaştıkları bir notta, yüksek hedef faiz oranlarının 2023'ün ikinci yarısında zayıflamasının muhtemel olduğunu söyledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap