SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > "Yeni rekor geliyor"

"Yeni rekor geliyor"

16 Aralık 2017 Cumartesi - 16:22








Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerjide bağımlılığın azaltılacağını belirterek, “Yüzde 45 ile 50 bandına çıkardığımız yerli kaynaklardan elektrik üretim payımızı, toplam portföyün üçte 2’sini yerli ve yenilenebilir kaynaktan oluşturma, üretme noktasında bir hedefle çok daha ileriye taşıyacağız.

Petrol ve doğal gazda yüzde 90’ın üzerinde oranda dışarı bağımlıyız. İthalata bağımlılığın kontrol altına alınması, mümkün olduğu en üst düzey ölçüde kaynak ve güzergâh çeşitliliğini en üst noktaya taşımak için çok yoğun çalışıyoruz” dedi. Albayrak, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının 2018 bütçesine ilişkin olarak özetle şunları kaydetti.

DOĞALGAZDA BİRİNCİYİZ

Türkiye 28 AB ülkesi içinde doğalgazda hem konutta, hem sanayide birinci. Elektrikte sanayide birinci, konutta ikinci ülke. Bu sanayiye yansıyor mu? Türkiye üçüncü çeyrek sanayi rakamı 2011’den sonra en büyük rekoru kırdı. Ekim ayı sanayi üretim rakamı tüm zamanların rekorunu kırdı. Bunları müteakip Türkiye’nin üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 11.1 ile dünya rekoru kırdı. Ekim ayı rakamları da gösteriyor ki bize son çeyrekte de sanayinin enerjinin maliyet noktasında rekabetçi olması ve sanayiye destek olması noktasında doğalgazın dördüncü çeyrekte de inşallah rekor büyüme geliyor. Demek ki Rakamlar yalan söylemiyor.

 ASGARİ ÜCRETTE ENERJİNİN PAYI


Elektrik tüketiminin asgari ücret içinde payı...  1 Ocak 2002 itibariyle Türkiye’de asgari ücret içinde elektrik tüketimi 200 kilovat saatlik bir evdeki elektrik tüketiminin payı yüzde 20.1. 1 Ocak 2017 yılı itibariyle 200 kvh ortalama bir ailenin tüketimi asgari ücret içindeki payı yüzde 20.1’den yüzde 5.9’a düşmüş AK Parti iktidarında. Doğalgaza bakalım... 2002 1 Ocak itibariyle Türkiye’de 125 metreküplük ortalama bir ailenin tüketimi asgari ücret içindeki doğalgaz fiyatının ağırlığı yüzde 32.2 iken, 2017 1 Ocak itibariyle bu rakam yüzde 9.8’e düşmüş. Daha çok çalışacağız. İnşallah bu oranı daha da düşüreceğiz. Türkiye ekonomisine katkı olması açısından bunu da ileriye taşıyacağız. 

BOR REKLAM

 Toplam satışta Türkiye rekoru bu yıl sonu itibarıyla geliyor. Yaklaşık 2.2 milyon ton ihracatla Eti Maden firmamız tüm zamanların en büyük satış rakamına ulaşacak. Bu daha başlangıç. Bormatik deterjan ve Borgübrenin tanıtımını ocak ayında yapacağız. Ama büyük sürpriz buradan açıklamayayım, 2018’in ilk çeyreğinde. Borda katma değerli bir stratejiyi, yeni bir lansmanla ilk çeyrekte inşallah sizinle paylaşacağız.

YELKEN AÇIP DOLAŞACAĞIZ

Doğalgaz ve petrol arama çalışmalarımız kapsamında Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gemileriyle hem Akdeniz, hem de Karadeniz’de detaylı sismik aramalar yürütüyoruz. Bu yıl sonu itibarıyla Türkiye’ye ulaşacak olan yeni sondaj gemimizle birlikte hem Akdeniz’de, hem de Karadeniz’de kendi gemimizle kuyularımızı kazmaya başlayacağız. Bundan sonra Akdeniz’de Türkiye olarak sondaj, petrol ve gaz arama faaliyetleri noktasında Türkiye’nin sahip olduğu, Türk bayrağının dalgalandığı gemilerimizle yelken açıp dolaşacağız.


İLK YERLİ GÜNEŞ PANELİ

Güneş ve rüzgâr kaynaklı santraller için yerli üretim katkı oranı yüksek aksam ve bileşenler artık ülkemizde üretilecek olup fotovoltaik güneş modülü üretecek olan ilk fabrika ve AR-GE merkezini önümüzdeki yıl sonu, temelini de 21 Aralıkta Ankara’da açacağız. 2018 bitmeden, “Made in Turkey” Türk malı ilk güneş panelleri Türkiye’de üretilmeye başlanacak. Bir diğer katkısı, teknoloji transferi, ülkemizin gelişmesine ilerleme noktasında katkı sağlayacak ve bütün bu imkânlar yenilenebilir enerji alanındaki AR-GE faaliyetlerinin gelişmesine katkı sağlayacak.

 İKİNCİ FSRU LNG TESİSİ AÇILIYOR

İzmir’de devreye aldığımız, Türkiye’deki ilk sıvılaştırmış doğalgaz gazlaştırma terminali, FSRU terminali geçtiğimiz yıl sonu devreye alındı. Bu yıl, açılışını aralık ayı, olmadı ocak ayı Hatay Dörtyol’da devreye alarak Türkiye’nin ikinci FSRU LNG tesisini rekor sürede, iki yılda devreye alacağız. Marmara Ereğlisi LNG Terminali ve EgeGaz Enerji Terminalinde kapasite artışlarıyla LNG altyapımızdan sisteme gaz basma kapasitesini son iki yılda 34 milyon metreküpten 117 milyon metreküpe çıkardık.

 DOĞALGAZSIZ İL KALMAYACAK


78 ilimiz ve 390 ilçemize doğal gaz ulaşmış bulunmakta. 55 milyon vatandaşımıza ulaşım imkânı ve 45 milyon vatandaşımızın kullandığı bir doğal gaz altyapımız mevcut. 2018 sonuna kadar 81 ilin tamamına doğalgaz ulaşacak. Bu yıl sonu itibarıyla yaklaşık 100 ilçemize daha ve 2019 sonuna kadar toplamda 222 yeni ilçeye doğalgaz konforunu ulaştıracağız.

NÜKLEER SON SÜRAT GİDİYOR

Türkiye için çok önemli bir stratejik anlam ifade eden Akkuyu ve Sinop’taki santrallerimizde önemli aşamalar kaydedilmiş olup hızla süreçler devam etmekte, üçüncü santralle ilgili çalışmalarımız son hızıyla devam etmektedir. Nükleer teknolojiyle elektrik üretiminin yanı sıra nükleer tıptan tarıma, uzay çalışmalarından sanayiye kadar barışçıl amaçlı çok geniş yelpazede tüm dünyanın kendisine helal kıldığı bu alanı inşallah kullanacağız.

BÜYÜMEYE ENERJİ DESTEĞİ 

 Ekim ayı rakamları da gösteriyor ki, enerjinin sanayiye desteği noktasında, son çeyrekte de inşallah rekor büyüme geliyor


 TÜKETİM MALİYETİ DÜŞTÜ

Asgari ücret içinde bir ailenin elektrik tüketim bedelinin oranı yüzde 5.9’a, doğalgaz tüketiminin payı da yüzde 9.8’e düştü.

 SÜRPRİZLERE HAZIR OLUN

‘Bor’da bu yıl satış rekoru kırıldı. Bormatik deterjan ve Borgübre çıkıyor. Büyük sürpriz ise 2018’de. Yerli güneş paneli üretimi başlıyor

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap