SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Emeklilerin alım gücü eriyor: 5 ayda 3 bin 651 lira kayıp!

Emeklilerin alım gücü eriyor: 5 ayda 3 bin 651 lira kayıp!

27 Mayıs 2024 Pazartesi - 09:30




Emekli maaşları her geçen gün artan enflasyon karşısında mum gibi erimeye başladı. Giderek düşen alım gücü vatandaşları zor durumda bırakırken emeklilerin tencerelerinin ise boş kaynamasına neden oluyor. İşte detaylar..





Emekliler, enflasyonun pençesinde eriyen maaşları ve artan yaşam maliyetleri nedeniyle adeta sefalete sürükleniyor.

20 bin lira maaş alan bir emeklinin alım gücü sadece 5 ayda 3 bin 651 lira eriyerek 16 bin 349 liraya geriledi. Bu durum, emeklilerin hak aramak için ileri yaşlarına rağmen miting meydanlarına çıkmak zorunda kalmasına neden oluyor.

ZAMLAR YETERSİZ KALIYOR

Yılbaşında 20 bin liraya çıkarılan emekli maaşları, enflasyon karşısında eriyor. 2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla 20 bin lira maaş alan bir emeklinin alım gücü, 2023 Aralık ayındaki 20 bin liraya göre yüzde 22.33 oranında düştü. Bu durum, emeklilerin temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığını gösteriyor.

EMEKLİLER SEYYANEN ZAM TALEP EDİYOR


Alım gücü kaybını telafi etmek için emekliler, önümüzdeki temmuz ayında aylıklarına en az 12 bin lira seyyanen zam yapılmasını talep ediyor.

TÜİK VERİLERİ DE EMEKLİLERİN HAKLILIĞINI DESTEKLİYOR

TÜİK tarafından açıklanan Ocak-Nisan dönemi tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 18.72'lik artış gösterdi. Merkez Bankası anketine göre ise Mayıs ayı için TÜFE artışı yüzde 3.04 civarında olacak. Bu veriler ışığında, emeklilerin sadece 5 aylık dönemdeki alım gücü kaybının yüzde 22.33'e ulaştığı görülüyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ALIM GÜCÜNÜ KAYBEDİYOR

Ocak ayında 10 bin lira olan en düşük emekli maaşı, bugünkü alım gücüyle 8 bin 175 liraya düştü. Bu durum, emeklilerin yoksulluk sınırının altında yaşadığını açıkça gösteriyor.


Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap