SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Türkiye ‘tütünde’ global üs olabilir

Türkiye ‘tütünde’ global üs olabilir

27 Haziran 2023 Salı - 10:30




İngiltere merkezli BAT’ın tütün üretiminde stratejik öneme sahip tesislerinden biri olan Samsun tesislerinde 162 farklı ürün üretildiğini belirten BAT Samsun Fabrikası Direktörü İlker Öğretir, Avrupa’nın ihracat merkezlerinden bir tanesi olduklarını da söyledi.





Tesisin ısıtmalı sigaralara yönelik kıyılmış tütün de üretilebildiğini anlatan Öğretir, bu yeni kategoriye özel tütün üretim kapasitesinin yıllık 7 bin ton olduğu bilgisini verdi. Öğretir, “Normal sigaralarda kullanılan işlenmiş tütünün kilosu ortalama 10 dolar seviyesindeyken, bu kategoride kullanılan işlenmiş tütünün kilosu yaklaşık 15 dolar seviyesinde” diye konuştu. İhracatta da bu alanda Türkiye’nin stratejik konumda olduğuna dikkat çekildi.

Yeni model önerisi

BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Alper Yüce, son iki yılda sigara fiyatlarında, vergi ve maliyet kaynak artışlar yaşandığını hatırlatarak, fiyattaki artışın sahte ve kaçağı artırdığına dikkat çekti. Alper Yüce, “Ülke olarak kaçak nedeniyle 70 milyar TL civarında bir vergi kaybından söz ediyoruz” dedi. BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Güven ise, “Vergi artışının ÜFE’den koparılarak pazar dinamiklerine bağlı bir modele oturtulması gerekiyor” önerisini yaptı.

‘Sürdürülebilirlik’ yatırımına devam

İlker Öğretir, sürdürülebilirlik yatırımları konusunda şunları söyledi: “Tüm BAT ekosisteminin en büyük güneş enerji tarlası İzmir-Aliağa’da Temmuz ayı içinde devreye alınacak. 5.5 milyon euro yatırım değerine sahip bu tesis, kullandığımız enerjinin yüzde 25’ini karşılayacak. İkinci adım olarak ise önümüzdeki yıl, 6.5-7 milyon euroluk, yüzde 30’unu karşılayacak ek yatırımı devreye alacağız. Bunun karbon azaltımındaki etkisi 1.200 ton. Samsun Belediyesi’yle yaptığımız anlaşmayla, yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı 19 Mayıs İlçesi’nin atık suyu, su arıtma tesislerinde temizlenecek.”


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap