SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Tüm emeklilere 5 bin TL ikramiye! Ödemeler ne zaman başlar?

Tüm emeklilere 5 bin TL ikramiye! Ödemeler ne zaman başlar?

27 Kasım 2023 Pazartesi - 11:08




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta çalışan, çalışmayan emekli ayrımı olmaksızın tüm emeklilere 5 bin TL ikramiye verileceğini müjdeledi. Peki emekliye 5 bin TL ikramiye ne zaman yasalaşır, çalışan emeklilere daha önce alamadıkları ikramiyeyi ne zaman alırlar?





Kasım ayı içerisinde çalışmayan emeklilere 5 bin TL ödeme yapılmıştı, ancak çalışan emekliler bu ikramiyeden faydalanamamışlardı. Geçtiğimiz hafta ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm emeklilere 5 bin TL ikramiye verileceğini müjdeledi.

Öte yandan yeni yılın gelmesine sayılı gün kaldı. Gözler yeni dönemde emeklilere ve memurlara yapılacak olan maaş zammında olacak. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emeklilere toplamda yüzde kaç oranında zam olacak?

Çalışan emeklilere de 5 bin TL ikramiye verilmesini içeren düzenleme ne zaman yasalaşacak? Çalışan emekliler ikramiyeyi ne zaman alacaklar? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

‘EMEKLİLERİN RAHAT NEFES ALMASINI SAĞLAYACAK’

“Emeklilere 5 bin TL ikramiye müjdesi verilmişti. Ancak sadece çalışmayan emeklilere yönelik bir düzenleme yapılmıştı. Toplam 15 milyon emeklimiz var. Bunun önemli bir kısmı çalışmayan emekliler. Yapılan düzenlemede çalışmayan emeklilere yapılması yeterli görülmedi, çalışan emekliler de 5 bin TL tutarındaki ikramiyeyi almak istedi.


Burada bazı mağduriyetler söz konusu oldu. Esnaf odasına kayıtlı bir emekli varsa ikramiye alamadı, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan çiftçi de ikramiye alamadı. Bu büyük bir yanlıştı. Bundan dolayı da çalışan emeklilere ikramiye verilmesine yönelik düzenleme yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile birlikte tüm emeklilere ayrım olmaksızın, dul ve yetimlere de kendi hisseleri oranında ikramiye verilmesi kararı verildi. Bu olumlu bir düzenlemedir. En azından emeklilerimizin ara dönemde rahat nefes almasına yarayacak bir düzenleme diyebiliriz.

‘ASIL ZAM SENE BAŞINDA’

Emeklilerimiz en düşük emekli maaşına artış yapılmaması nedeniyle enflasyonist ortamda biraz mağdur olmuşlardı. 2023 senesinin başında en düşük emekli maaşı 5500 TL’ydi, nisan ayında 7500 TL’ye artırıldı. Ancak ara dönemde sabit kaldı. Bu da en düşük emekli maaşı alanlara ilişkin bir hayal kırıklığı oluşmuştu. 5 bin TL ikramiye ile birlikte ara zam verilmiş oldu. Asıl zam sene başı itibarıyla olacaktır.

ÇALIŞAN EMEKLİYE İKRAMİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN OLACAK?

Emekliye ikramiye düzenlemesinde yasal süreç torba yasa ile olacak. Düzenlemenin torba yasa içerisine konulması bekleniyor. 5 bin TL ikramiye, emeklilerin gelecek ay zamanında alacakları maaş takvimine yetişecektir.


EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI YENİ DÖNEMDE NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret 8506 TL’yken, en düşük emekli maaşı 5500 TL seviyesindeydi. Asgari ücret 11 bin 402 TL seviyesine yükseldi ancak en düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesinde kaldı. En düşük emekli maaşı ile asgari ücretli arasındaki makas yüzde 88 seviyesinden yüzde 66’ya geriledi.

En düşük emekli maaşı alanların refah kaybına dikkat edilmesi adına ben maaşların 12 bin 250 TL seviyesine kadar artırılacağını düşünüyorum. Çünkü ara dönemde en düşük emekli maaşı alanlara ek zam olmadı. 15 milyon emeklinin yüzde 60’ı yani 9 milyon kişisi en düşük maaşı alıyor. Emeklilerin başka bir geliri olmadığı, evinin kira olduğunu düşünürsek bu seviye büyükşehirlerde geçimin mümkün olmadığı bir maaş düzeyidir. Bu düzeyin yükseltilmesi ile emekliler rahat bir nefes alacaktır.

EMEKLİYE ZAM ORANI KAÇ OLUR?

Emeklilerin yeni dönemde hak ettikleri zam tutarı, yüzde 38 ile yüzde 40 arasında bir enflasyon farkıdır. Memur emeklilerine toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 9 refah payı verilecek. Son dönemde memur emeklilerine hangi oranda artış yapıldıysa işçi ve Bağkur emeklilerine aynı şekilde artışlar yapıldı. Ben tüm emeklilere sene başı itibarıyla yüzde 50 oranında artış yapılacağını düşünüyorum.”


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap