SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Teknik analiz: Gram altın ve gümüş fiyatı için uyardı! Düşüş bitti mi?

Teknik analiz: Gram altın ve gümüş fiyatı için uyardı! Düşüş bitti mi?

14 Ağustos 2021 Cumartesi - 17:23




Gram altın fiyatı ve gümüş fiyatı düşüşlerini sürdürürken yatırımcılar gram altın ve gümüş fiyatlarında düşüşün bitip bitmediğini merak ediyor. Gram altın ne olacak? Gümüş fiyatı beklentisi ne yönde?





Gram altın ve gümüş fiyatı için teknik analizler paylaşan, Oktay Teknik Analiz Youtube kanalında, gram altında düşüş devam edecek mi sorusuna cevap verdi. Teknik verilerle, gram altın fiyatı ve gümüş fiyatı için beklentiler paylaşıldı. Peki, gram altın ne olacak, düşüş devam edecek mi? Gümüş fiyatı seyrini ne yönde devam ettirecek? İşte gram altın fiyatı için teknik analiz...

GRAM ALTIN FİYATI 488 TL ALTINDA KALIRSA GEVŞEME OLUR

Kanalda gram altın için, “Dolar/TL’den kaynaklı bir gevşeme beklentisinin devam ettiğini düşünüyorum. Yani Merkez Bankası’nın etkisi kalktı ve sonrasında da baktığınızda önümüzdeki süreçlerde Türkiye bir para girişinin devamı söz konusu olacak. Daha önce 8,30’lara kadar gelişiyle ilgili durumu da anlatmıştık. Bu beklentim halen devam ediyor. Gevşeme beklentisi dikkat edeceğimiz rakam 488 üstünde ise biraz daha yükseliş eğilimi içerisinde olabilir ama altında kaldığı müddetçe gevşeme ağırlığı var. Bu kanalın dışına çıkmadıkça yukarı yönlü hareket başlamıştı demek için erken ve sabırlı olmakta fayda olduğunu düşünüyorum.” dedi.

GRAM ALTIN TARAFINDA SAKİN OLMAK LAZIM

“Gram altın tarafındaysa biraz daha sakin olmak lazım.” diyen teknik analiz uzmanı gümüş fiyatları için ise, “Gümüşteki düşüşün henüz bittiğini düşünmüyorum sadece kademe ya da zamansal anlamda biraz değişkenlikler gösterebilir.” yorumunda bulundu.


GÜMÜŞ FİYATI YUKARI HAREKET ETMESİ İÇİN 6,52 TL'Yİ GEÇMESİ LAZIM

Gümüşün yukarı yönlü hareket etmesi için seviye veren teknik analiz uzmanı, “Geçmesi gereken rakam 6,52. 6,52 geçmediği müddetçe halen diğer ikinci kanalda aşağı yönde devam ediyor olarak görülür. Yani kanaldaki düşüş aşağı yönde devam edecek diye ifade edelim ama yukarı geçerse de maksimumda gidebileceği alan 6,85 olarak onu da net bir şekilde söyleyelim.” değerlendirmesinde bulundu.

GRAM ALTIN FİYATI DÜŞÜŞE DEVAM EDECEK Mİ?

Gram altın fiyatı ve gümüş fiyatı için teknik analiz şöyle:

“ONS altındaki yükseliş yani 1774’lere kadar yükseldiğini gördük. Hatırlarsanız 1794’e kadar gidebileceğini hatta 1750’nin üstü ile altı arasındaki kanal farkından bahsetmiştim. Onun bir benzerini yaşadık ama daha tabiki önemlisi teknik analizin ötesindeki konudan biraz bahsedelim. Amerikan dataları bu şekilde gelmeye devam edecek yani bir data öbür datayı tutmayacak. Çünkü Amerika'nın istikrarsız olduğu dönemlerde olumlu havaya gitme eğilimi vardır. Fakat olumlu havaya giderken de datalar farklılıklar gösterir ve bu da onun fiyatı üzerinde tabiki sert etkilere sebebiyet verebilir. Yani şu anda gelen Amerika'daki güven endeksindeki en kötü durum bir sonraki açıklanan bir datada bir anda unutabilecek bir hale gelebilir ve bu da fiyatlamaları etkileyecek. Şimdi bundan sonra dikkat edilmesi gereken ONS 1756 olacak mı? Ya da 1800’ün üzerine atabilecek mi? Bu ikisine dikkat edilmesi gerekir ve gelişmeleri ve fiyatı da etkileyecek olan bu.


Birde gram altın tarafı var. Gram altın tarafındaysa biraz daha sakin olmak lazım. Çünkü iki tarafta da önemli olan nokta sadece dolar/TL ve ONS tarafında değil, ikisinin dengeli giderilmesinde burada önemli durumda. Tabiki dolar/TL’den kaynaklı bir gevşeme beklentisinin devam ettiğini düşünüyorum. Yani Merkez Bankası’nın etkisi kalktı ve sonrasında da baktığınızda önümüzdeki süreçlerde Türkiye bir para girişinin devamı söz konusu olacak. Daha önce 8,30lara kadar gelişiyle ilgili durumu da anlatmıştık. Bu beklentim halen devam ediyor. Gevşeme beklentisi burada. Peki grama etkisi ne olur? Dikkat edeceğimiz rakam 488 üstünde ise biraz daha yükseliş eğilimi içerisinde olabilir ama altında kaldığı müddetçe gevşeme ağırlığı ve hatırlarsınız. Bu konuda bir düşüş kanalı var. Bu kanalın dışına çıkmadıkça herhangi bir şekilde yukarı yönlü hareket başlamıştı demek için erken ve sabırlı olmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Yukarı yönlü tepki nin gelme sebebi tabiki Amerika’daki güven endeksi güven endeksi 10 yılın en kötü dönemine denk geldiği ifade edelim. Şimdi burada ifade ettiğim şu, hatırlarsınız bu kanalın içerisinde kalmaya devam edeceğiz. Yoksa bu kanalı mı düşeceğiz? Önemli kritik durum buydu. Kanalın üzerinde kalmaya karar verdi, Piyasa ve burada dikkat edeceğimiz rakam bundan sonra yukarı yöndeki hareketlerin şu noktaya kadar gelebilmesi, bu nokta içerisinde aşağı yukarı 40 gün var. Yani dalgalanma 40 gün daha devam edecek olarak ifade edelim. Dip noktamız şurdaki mavi tren çizgisi olacak her dediğinde yukarı yönlü tepki verecek ama sonuç itibariyle baktığınızda dipler azalıyor. Yukarıdaki tepelerde yine azalan şeklinde devam edecektir. Yani yukarı hareketler olsa bile aşağıdaki destek noktaları daha net bir şekilde kaya kaya alt noktalara doğru ilerleyecek diye önümüzdeki aylarda da devam edecek. Bu hareket yani yukarı yöndeki sert hareketin başlaması için bu kanalın kırılması lazım diye ifade edelim ONS tarafında. Olumlu gelişme tarafları var, olumsuzlar da var. Hepsini birlikte anlatacağım.

Şimdi bir diğer tarafta tabiki gram altın tarafı gram altında düşüş devam ediyor. Yani kanaldaki düşüş kanalı henüz kırılmadı mı görüyoruz. Sadece şu andaki durum test edildi ama kanal dibini test etmedik. Yani burada yukarı yönü görüp tekrardan bir gevşeme ile karşılaşmamız gerekir. Bunun için şu anda dolar/TL tarafından uygun olduğunu düşünüyorum. Çünkü baktığınızda Amerikan datası iyi geldiyse onu biraz daha kuvvetli olacaktır. Tabiki Amerikan datasını iyi gelmesi piyasaları biraz daha olumlu gideceğinin. Önemli ifadesi olarak karşımıza çıkacak ve burada gelişmeler bizi bir şekilde aşağı yönde dolar/TL’den kaynaklı olarak devam edeceğini düşünüyorum. Şimdi dolara baktığımızda düşmesi zor olarak görüyorsunuz ama 8,30 a düşmesi de zordu. O zamanlarda ben 8,65 lerdeyken ifade ettim. 7,93 diye devamının gelmediğini gördük. Sadece bir açıklama sebebiyle henüz tamamlanmadığını ve henüz bitmediğini düşünüyorum. O yüzden gram altın tarafında da halen erken olduğunu en azından şurdaki bir kırılma olmadığı yukarı yönlü geçilmediği müddetçe düşüş kanalının içerisinde hareketin devam etmesi gerekliliğini ifade edelim. Kanal henüz kırılmadı. Kanalın alt noktası da test edilmeli. Bu şekilde görmek lazım. Gram tarafını bir diğer gelişme de tabiki olumlu ve olumsuz taraflarından devam ederek anlatalım. Şimdi kırılım burada yaşandı. 500’ler üzerinde 500 üzerinde yaşanmış iken tekrardan onun üstüne geçmediği müddetçe pozisyonun yeniden yukarı yöne eğildiğini ifade etmek için erken olarak bakmak lazım. Neden? Bakın aynı durum burada kırıldı. Aşağı yönlü hareket geldi, yukarılara test edildi. Birkaç kere denenmiş. Görüldüğü gibi yukarı geçmeyi geçememiş ve aşağı yönlü hareket devam etmiş. Yani bu dalgalanma süreci devam ettikçe aşağıdaki hamlelerle en iyi fırsat noktalarını beklemekte fayda olduğunu görüyorum. Grafiklerde bunu en azından ifade ediyor ve bu gelişmelerde ancak yukarı yöne sinyal verdiği zaman yani şu nokta geçildiği, daha doğrusu bu nokta eğilerek gelmesi lazım. Bir eğimle gelmesi lazım. Biz daha sonra o en yukarı kırmamız gerekir ki. Pozisyon için doğru hamle zamanı ifadesi olabilir. Şimdi buradan gümüşe geçelim.

Gümüşte benzer bir hareket tarzı biliyorsunuz. Biz bunları çok yaşadık. Ben zaranın anlamda anlattım. Burda mesela kırdık yatağa gitti belli bir düştü sonrasında yukarı test etti benzer burada kırdık yatağa gitti, yukarıyı test etti sonra düştü kırdık yatağa gitti yukarıyı test edip aşağıda yine hamlesinin tamamlayacaktır. Yani gümüşteki düşüşün henüz bittiğini düşünmüyorum sadece kademe ya da zamansal anlamda biraz değişkenlikler gösterebilir. Amerikan dataları biraz bu şekilde değişken gelecektir. Çünkü henüz bir krizden çıkıyor. Krizden çıkarken bütün dataların iyi gelmesi beklenemez. Bir diğer gelişme de yine gümüşteki gram gümüş tarafı. Burada size ifade ettiğim bir rakam vardı. Gümüşün düşüş kanalı ikinci kanala geçti. Gümüş ve bunun üzerine atmaya çalışıyor ki tekrardan yukarıda 6,85’lere gidebilmek için güç toplayabilirsin. Bunun içinde geçmesi gereken rakam 6,52. 6,52 geçmediği müddetçe halen diğer ikinci kanalda aşağı yönde devam ediyor olarak görülür. Yani kanaldaki düşüş aşağı yönde devam edecek diye ifade edelim ama yukarı geçerse de maksimumda gidebileceği alan 6,85 olarak onu da net bir şekilde söyleyelim. Henüz düşüş kanalını kırmıyor. 6 85 e gelmesine rağmen böyle bir dalgalanma baskı devam eder. Ancak şu noktada kırarsa o da önümüzdeki en azından iki hafta boyunca bu kanalı kırmaya çalışarak geçirmesi gerekir diye söylemek lazım.”

Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yorumcunun görüşlerini belirtir. Haber, yönlendirme ve yatırım tavsiyesi taşımaz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap