SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Teknik analistten şoke eden Dolar kuru analizi: 16 TL'ye kadar çıkacak

Teknik analistten şoke eden Dolar kuru analizi: 16 TL'ye kadar çıkacak

31 Ekim 2021 Pazar - 15:24




Oktay Teknik Analiz YouTube kanalında yer alan bilgilere göre dolarda yaşanacak gelişmelerin bir fırsat tetikleyeceği ve enflasyonun devamlı yükseleceği belirtildi.





Abartılı yorumlar olmadığını gerçekçi ve piyasa ile uyumlu analizlerle doğru bilgilere ulaşmanızı sağlamaya çalıştığını diyen Oktay Teknik Analiz kanalı,  dolar, altın ve paritelerde bir hareket olacaksa analizlerinden kaçmasının zor olduğunu ifade etti. Oktay Teknik Analiz kanalı ayrıca, değerlendirmelerinde objektif olduğunu ve siyasi olarak bir amaç gütmediğini belirtti.

İşte Oktay Teknik Analiz YouTube kanalından derlediğimiz Dolar kuru tahmini:

Dolarda geçen haftayı 9,61 seviyeleri civarında kapattık. Şimdi dolarda yön yukarı, ama tabii ki gevşemeler olacaktır. Gevşemeler bir fırsat yaratacaktır. Neden; Çünkü Merkez Bankası'nın en son toplantısında artık herhangi bir şekilde TL'yi savunamayacaklarını söyledi Merkez Bankası başkanı ve bundan sonra doların yükselişinin önünün açık olduğunu görüyoruz. Tabii ki faiz kararları ile birlikte olacaktır faizde indirim devam edecek ve aynı zamanda da enflasyon yükselmeye başlayacak.

Şimdi en sonunda biliyorsunuz bir ceza kesildi özellikle marketlere. Tabi bu da olumsuz yansıdı. Neden olumsuz yansıdı; Çünkü enflasyonun sanki sorumlusu onlarmış gibi ya da bu fiyat artışlarını sorumlusu onlarmış gibi bir lafı oldu. Ama halbuki Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını savunmadığı için bunları yaşıyoruz. Yani TL'yi savunmuyor Merkez Bankası. Marketler ne yapacak siz TL'yi savunmazken. Yani ürünlerin zamlanması tamamen sizin ve bu işinizi yapmamanızdan kaynaklı ve doların kazanmaya devam etmesinden kaynaklanır. Sonuç itibariyle hata yapan siz, cezayı kesen yine siz. Ama sonuç itibariyle vatandaşlar burada parası hem değer kaybı yaşarken hem de fakirleşmeye devam ediyor.

Peki nereye kadar. Bir videoda bahsettim aslında, 16 TL'ye kadar sürecek. Çünkü, zaten Merkez Bankası başkanı söylediğine bakarsanız, 16 bile az kalabilir.Ama sonuç itibariyle biz grafik üzerinden anlatıyoruz 16'nın üstünü 16'ya geldiğinde konuşuruz. Şimdi kısa vadede ne olacak? 9,85 geçilmediği müddetçe kısa vadede karşımızda direnç olacaktır. Gevşemeler de 9.25, 9.30 destek olacaktır. Ana destek çok sabırlı birisi için 9.08 olacaktır. 9.08 en iyi nokta olur. 25-30 bu aradaki destek noktalarından herhangi birisi iyi bir fiyat olarak karşımıza çıkacaktır. Yukarı yön bekleyenler açısından ki ben de yukarı yön beklediğimi ifade edeyim. Şimdi grafiklerde de anlattıklarımı bir de detaylı olarak sizlere tekrar grafikler üzerine gösterelim. 

Dolar tarafından özellikle siyasetin hamlesi, merkezin hamlesi derken bir şekilde düşsek de tekrardan yukarı doğru dönüyor. Hatta bir önceki kapanışta özellikle şu noktadan itibaren 9.54'ün altındaki kapanışlarda 9.23'lere doğru bir geri çekilme sağlayabilir diye ifade ettik ama burada tabii ki gelişmeler de önemli. Ne oldu? Bu sefer de rekabet kurdu marketlere ceza kesti. "Bunun önemi ne?" diye sorarsanız, özellikle şunu söyleyeyim. Siz serbest piyasa ekonomisini, yani siz özellikle piyasada bu kadar ağır cezaları verebilmeniz için hakkaniyetli olmanız gerekiyor. Yani onların suçuysa, enflasyonla mücadele etmeyen Merkez Bankası'na nasıl bir ceza vereceksiniz. Yani bunları doğru değerlendirebilmek lazım. Şimdi burada yeniden nerenin üzerindeyiz? 9.59'ün üzerinde, 9.54'ün üzeri bize 9.58 lerden tekrardan 9.85'lere doğru taşıyabilir. Ama benim tahminim şu kısa vadede 9.85'i geçirmek için uğraşacaklardır. Merkez Bankası faiz kararı ile birlikte biz bu 9.85'i geçeriz diye düşünüyorum. O yüzden yeni fırsatlar çıkabilir. Yani gelişmeler bir fırsattır, yukarı yön için fırsatır. Bunu neden söylüyorum, Çünkü artık bir politika değişti, bu politika değiştikten sonra Merkez Bankası tekrar politikasını değiştirmeden doların değer kaybetmesi çok zor. Merkez Bankası kendisi söylüyor zaten, "dolar değer kazanacak ki, biz bu sayede cari dengede fazla verelim." Yani Merkez Bankası'nın politikası normal koşullarda olmaya bilecek bir politika. Her zaman başınıza gelmez, 94 krizi gibi krizlerden ancak böyle bir politika görürsünüz. Bu da çok faydalı bir politika değil, aslında sizi daha kötüye götüren bir politikadır. Ama böyle tercih ettiler yapacak bir şey yok. O yüzden her gevşeme dolarda bir fırsattır unutmayın.

Geçelim buradan haftalığı. Haftalıktaysa bant değişiminden bahsetmiştim. Bant değişimini özellikle söylüyorum. Neden? Bakın 9.08 bandı değişirken Ben şurada pozisyon açtım. bu burada pozisyon açılmama sebebi bandı değişeceğini ve yeni bir banda yüzde 10'a yakın bir getiri sağlanabileceği için burada pozisyon açtığımız bir durumu yine bant değişikliğinde yapmayı planlıyorum eğer denk getirebilirsem. Sonuç itibariyle borsaya aktardım o kısım parayı.

Özellikle kriz bilerek çıkarılıyor. Çıkarılan krizlerle birlikte TL değer kaybettiriliyor ve bu sayede daha fazla ihracat yapılacağına inanıyor diye ifade edelim ki mantıksız, mantıksız evet. Yani sonuç itibariyle buna mantık üzerinden bakmamak lazım. Politika olarak bunu benimsediklerini görüyoruz.

Geçelim buradan bir diğer grafiğe. Benim orada 9.30 diye destek ifade ettiğim kırmızı trend çizgisi şurası. Buranın üzerinde kalması dolarda yönün yukarı, hatta daha da sertleşe bileceğinin işareti. Zaten bunu illa bu grafik olmasa da en fazla bu grafiği şöyle kullanabiliriz artık; Burası fırsat takımıdır. Yani 9.30'lara yaklaştığında burası yeni alım bölgesi yeni fırsat kapısı olarak düşünülebilir. Daha aşağısı olursa o da bal börek olacaktır.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap