SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Sigaraya ÖTV zammı geliyor: En ucuz sigara 60 ya da 65 lira olacak!

Sigaraya ÖTV zammı geliyor: En ucuz sigara 60 ya da 65 lira olacak!

18 Aralık 2023 Pazartesi - 15:14




Sigaraya getirilen ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) dudak uçuklatan bir orana tekabül etmeye hazırlanıyor. Enflasyonun etkisi ile sigaradan alınan vergi de yükselecek böylece en ucuz sigara 60 ila 65 lira arasında olacak. İşte detaylar..





HaberTürk'ten Rahim Ak'ın aktardığına göre, sigaraya getirilen ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) tutarı, yasal gereklilik doğrultusunda altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) paralel olarak artırılıyor.

ÜFE'DE YÜZDE 16 ARTIŞ BEKLENİYOR

Temmuz ayından bu yana yüzde 14 oranında artış gösteren ÜFE'nin, yılın son altı ayında en az yüzde 16'lık bir artışla tamamlaması bekleniyor. KDV oranının yüzde 2 artırılmasıyla 5 lira zam yapılan sigaraların, otomatik artışla birlikte yılbaşından itibaren en az 52 liraya satılması gerekecek.

HER PAKETTE VERGİ REKORU

Sigarada üç farklı vergi bulunuyor. Bunlar, şu anda her sigara dalı için 1,1114 lira (paket başına 22,22 lira) olan asgari maktu vergi, her paket başına alınan 1,1043 lira maktu vergi ve yüzde 63 oranındaki nispi vergi.

ÖTV DUDAK UÇUKLATIYOR

Temmuz ayından bu yana geçen 6 aylık süre zarfında ÜFE'nin en az yüzde 16 oranında artması bekleniyor. Böylece, paket başına asgari maktu 25,78 liraya ve maktu vergi 1,28 liraya yükselecek. Bu durumda, bir paket sigaradan alınan ÖTV en az 27 lira 6 kuruş olacak. Ancak sigaradaki verginin satış fiyatının yüzde 63'ünden az olmaması şartı bulunuyor. Bu durumda sigaradan alınacak ÖTV tutarı 42,96 lira olacak.

BİR DE KDV ÖDÜYORUZ

Yüzde 20'ye yükselen KDV'yi de hesaba kattığımızda, bir paket sigaranın en az 51,5 liraya satılması gerekecek. Şu an piyasada en düşük fiyatlı sigara 45 lira olarak satılıyor. Ancak sigaranın maliyetini de göz önünde bulundurduğumuzda, fiyatın 60 ila 65 lirayı aşması muhtemel görünüyor.

VATANDAŞ KAÇAK SİGARAYA YÖNELDİ


Tütün şirketleri geçen haziran ayında ortak bir açıklama yaparak Türkiye'deki sigara pazarının yüzde 28'inin kaçak olduğunu belirtmişti. Bu oran doğrultusunda devletin vergi kaybının 70 milyar lirayı aştığı tahmin ediliyor.

SİGARADAN YÜZDE 82 VERGİ ALINIYOR

Sigarada yüzde 82.5'e ulaşan vergi oranının yanı sıra, vergi sistemi nedeniyle üreticiler 1 liralık maliyet artışını 7.5 liralık fiyat artışı ile dengelemek durumunda kalıyor. Özellikle ÖTV artışları ve vergi miktarının sürekli yükselmesi sektörde önemli sorunlara yol açıyor.

Sahte ve kaçak tütün ürünlerine yönelenler genellikle orta ve alt gelir segmentinden kullanıcılar oluyor. Dolayısıyla, maktu ve asgari maktu vergi artışları, düşük fiyatlı ürünler üzerindeki etkiyi, pahalı sigaralara göre daha fazla hissettiriyor.

Fiyat artışları nedeniyle, nispeten ucuz sigaraların çok daha pahalı hale gelmesi, özellikle düşük gelirli kesimi etkiliyor. Sigara fiyatlarındaki zorunlu artışın enflasyona etkisi ise ayrı bir sorun olarak öne çıkıyor.

ÖTV zammıyla en düşük fiyatlı sigaranın 60 ila 65 lira aralığına yükseleceği öngörülüyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap