SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Rekor mevsimi

Rekor mevsimi

03 Haziran 2023 Cumartesi - 10:02




Türk ekonomisi üst üste iki seçimin yaşandığı tarihi ay olan mayıs ayında; hem ihracat hem de otomobil satışlarında tarihi rekorlara imza attı.





Türkiye’nin ihracatı mayıs ayında yeniden yükselişe geçerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 21,7 milyar dolara yükseldi. Böylece mayıs ayları özelinde en yüksek ihracat değeri yakalandı. Küresel ve ulusal ölçekli gelişmelerin olumsuz yansımalarının hissedildiği nisan ayından sonra ihracatçılar mayısta çok güçlü bir performans ortaya koymuş oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 4,9 artışla 254,4 milyar dolara ulaşırken, Ocak-Mayıs dönemini ise 102,5 milyar dolarla kapatıldı.

‘Arabistan’ sürprizi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin Almanya, ABD, İngiltere, Irak ve İspanya şeklinde sıralandığını bildirdi. Gültepe, “Suudi Arabistan, Kazakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracatta da dikkat çekici artışlar görüyoruz. Örneğin Suudi Arabistan’a ihracatımızı geçen yılın aynı ayına göre 9 kat artırdık. Parite Nisan’ın ardından Mayıs’ta da ihracatımıza pozitif yansıdı. Mayıs ayında parite etkisi 327 milyon dolarlık artı değer sağladı. Ancak yıl başından bu yana parite etkisi nedeniyle 645 milyon dolarlık bir kaybımız var” dedi.

‘Performans sürecek’

Gültepe ayrıca, “Her ay çoğu uzak ülkelere olmak üzere ticaret heyetleri düzenliyor, alım heyetlerini ülkemizde ağırlıyoruz. Önümüzdeki aylarda çoğunluğu uzak ülkelerden 500-600 kişilik bir alım heyetini misafir edeceğiz. Seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte belirsizlik dönemi sona erdi. Üretim ve ihracata öncelik veren ekonomi politikaları sayesinde Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıldönümü kutladığımız 2023’ü yeni bir rekorla kapatacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.


Büyümenin itici gücü

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “2023 yılı mayıs ayında ihracatımız yüzde 14.4 artışla 21.7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu, tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracat değeridir. İhracatımız büyümenin itici gücü olmaya devam edecektir” dedi.

Hangi sektörler katkı yaptı?

*Geçen ay ülke ihracatına en yüksek katkıyı 3 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi.

*İlk beşteki diğer sektörler 2,5 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı.


*Zeytin ve zeytinyağı, gemi ve yat, savunma ve havacılık sektörleri ihracatında dikkat çekici artışlar kaydedildi. 51 il ihracatını artırdı.

*En çok ihracat yapan ilk beş il İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu.

*Mayıs’ta 1.524 firma ilk kez ihracat gerçekleştirdi.

*Birim ihracat değeri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,5 artışla 1,53 dolara yükseldi.

Dış ticaret açığı yükselişi sürüyor


Mayıs ayı dış ticaret verilerini açıklayan Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin ihracatının mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.4 artarak 21.5 milyar dolara çıktığını bildirdi. İthalat ise yüzde 16’lık artışla 34.3 milyar dolara ulaştı. Böylece mayıs ayında dış ticaret açığı yüzde 18.8 artarak 12.7 milyar dolara yükseldi. Ocak-mayıs döneminde ihracat yüzde 0.2 artarak 102.5 milyar dolara, ithalat ise yıllık yüzde 8.9’luk yükselişle 158.6 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret açığı da yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29.5 artarak 56.1 milyar doları buldu. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap