SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda! Faiz kararı öncesi altın ve borsa uyarısı

Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda! Faiz kararı öncesi altın ve borsa uyarısı

19 Kasım 2023 Pazar - 12:18




Bu hafta piyasaların gözü kulağı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararında olacak. Peki piyasanın beklentisi ne? Altın ve borsada yön ne olur? Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Filiz Eryılmaz, “Borsada dikkatli olmak lazım” diyerek yatırımcıları uyardı.





Küresel piyasalarda geçen hafta ABD başta olmak üzere dünya genelinde açıklanan enflasyon verilerinin beklenenden daha fazla yavaşlamasının ardından pozitif seyir izlenirken, gelecek hafta TCMB’nin faiz kararı yatırımcıların odağında olacak. 

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Filiz Eryılmaz, CNN Türk canlı yayınında Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta açıklayacağı faiz kararına ilişkin beklentileri, altın fiyatlarını ve borsayı değerlendirdi. Eryılmaz, borsada dip seviyeyi de açıkladı. Peki borsada hangi hisseler daha cazip? İşte detaylar... 

İşte Eryılmaz’ın açıklamalarından satır başları: 

“Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesi ABD’nin ekim ayı enflasyon rakamlarıydı. Ciddi bir sürpriz yaptı enflasyon rakamı. Çekirdek enflasyon sabit bekleniyordu beklentilerin altında geldi. Hem manşet hem çekirdek enflasyon beklenti altında gelince piyasa şunu fiyatlamaya başladı: ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışı yapmaz. 

‘FED’İN FAİZ ARTIŞI İHTİMALİ SONLANDI’ 


Aralık ve ocak ayında Fed’in faiz artışı yapma ihtimali sonlandı. Pas geçme ihtimali yüzde 100’e çıktı. 

Doların geri çekilmesi ons altına yaradı. Ons altın tarafında 1990 üstüne atan fiyatlamayı getirdi. Bu bizde de ABD endekslerindeki yükselişle birlikte biz bile olumlu etkilendik. Perşembe, cuma borsadaki olumlu halin sebebi ABD’deki enflasyon oranıydı. Gram altının da yükselişi devam etti. 

GÖZLER TCMB’NİN FAİZ KARARINDA! BEKLENTİLER NE? 

Bu hafta bizim Merkez Banka’mızın kararı var. Piyasa 250 baz puan artış bekliyor. Yüzde 35 olan politika faizi yüzde 37.5’e çıkacak. Merkez Bankası hep şunu söylüyor. Parasal sıkılaşma gerektiği zaman devam edecek. Piyasada beklenti seçim öncesi yüzde 40’a çıkarıp orada duracak, seçime kadar dokunmayacak fiyatlaması var. 

BORSADA HANGİ HİSSELER MANTIKLI? 


Borsada bir yükseliş var ama genele yayılan yükseliş yok, işlem hacmi yüksek değil. Borsa yatırımcısının dikkatli olmasını öneririm. Genel beklentim 7400’lerin artık dip olduğu, yatay hareketin bir süre daha devam edeceği, seçime doğru güçlü bir rallinin olmayacağı süreç bizi bekliyor olabilir. Doğru hisse ile yola devam edilmesi lazım. Hangi hisseler alınabilir? 3. çeyrek bilançosu iyi gelen hisseler 7400’ler, onun altına inmelerde alım fırsatıdır. Borsada dikkatli olmak lazım, kredili işlemlerden uzak durmak lazım. 

'ALTINDA GERİ ÇEKİLME ALIM FIRSATI'

Altında her geri çekilme alım fırsatıdır. Altında bir geri çekilme olursa bunu alım olarak değerlendirebilirler.” 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap