SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Oh ne güzel dünya

Oh ne güzel dünya

31 Mart 2022 Perşembe - 14:30




Bankaların bir yıllık karı “oh ne güzel dünya”dedittirdi.Politika faizinin yüzde 14’e düşmesinin ardından mevduata düşük faiz uygulayan bankalar bu paraları yüzde 28 ile yüzde 40 arasında tüketicilere, esnaflara ve üreticilere sattılar. Ortaya da dev kar çıktı, bankaların bir yıllık karı yüzde 323 arttı.





Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) şubat bankacılık sektörü verilerine göre bankaların karı ilk iki ayda geçen yıl ilk iki aya göre yüzde 323 artarak 38 milyar 999 milyon liraya yükseldi. Kamu mevduat bankalarının karı yüzde 1682 artarken yerli özel mevduat bankalarının karı yüzde 358,6, yabancı mevduat bankalarının karı ise yüzde 179,1 yükseldi.

BDDK verilerine göre geçen yıl ilk iki ayda bankacılık sektörü karı 9 milyar 223 milyon lira seviyesindeydi. Bu yıl şubat döneminde 38 milyar 999 milyon liraya çıktı. Yerli özel mevduat bankalarının ise geçen yıl şubatta 3 milyar 215 milyon lira olan karı bu yıl şubatta 14 milyar 746 milyon liraya çıkarken, kamu mevduat bankalarının geçen yıl şubatta 486.5 milyon lira olan karı bu yıl şubatta 8 milyar 669 milyon liraya çıktı. Yabancı mevduat bankalarının da geçen yıl 3 milyar 383 milyon lira olan karı bu yıl 9 milyar 444 milyon liraya yükseldi.

TÜFE ENDEKSLİ TAHVİLLERİNİ GETİRİSİ


Bankacılık kaynakları bu yıl ilk çeyreğin bankacılık sektörü açısından iyi geçmesini beklediklerini hatırlatarak sektörün karındaki bu olağanüstü artış hem TÜFE endeksi devlet tahvillerinin baz etkisinden hem de kredi mevduat makasındaki iyileşmeden kaynaklandı. Tüm bankaların bilançolarında TÜFE endeksli tahvillerden oluşan portföylerin arttığını belirten kaynaklar enflasyon değerlemesiyle burada ciddi bir potansiyel bulunduğunu dile getirdi. Analistler ilk çeyrekte bankacılık sektöründen rekor karlar beklendiğine de dikkat çekti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
3
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap