SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Nebati'nin beklentisi boşa çıkacak! Alaattin Aktaş kötü haberi verdi

Nebati'nin beklentisi boşa çıkacak! Alaattin Aktaş kötü haberi verdi

19 Nisan 2022 Salı - 15:09




Enflasyondaki düşüş için yaz aylarının gelmesini bekleyen Hazine Bakanı Nureddin Nebati'nin beklentisi boşa çıkacak. Ekonomist Alaattin Aktaş, "Yazın ucuz meyve sebze hayal olacak" dedi.





Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Artık yaz geliyor. Makul bir seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz" diyerek yıl sonuna doğru enflasyonun düşeceğini söylemişti. Dünya yazarı ekonomist Alaattin Aktaş, Bakan Nebati'nin beklentisinin boşa çıkacağını söyledi. "TÜFE'ye bakmaktan kaynağa inmeyi unutuyoruz" diyen Aktaş, "yazın da ucuz meyve sebze hayal olacak." dedi.

"Her ne kadar Maliye Bakanı Nureddin Nebati yıllık enflasyonun aralıktan itibaren düşeceğini söylüyor, yani örtülü biçimde bu yıl içinde fiyatlarda gerileme beklenmemesi gerektiğini ifade ediyorsa da, tarım ürünlerinde yaz aylarında ortaya çıkacak bolluk sayesinde bir rahatlama yaşanacağının umuluyor" diyen Aktaş, şu ifadeleri kullandı:

"Normalde böyle olması da beklenir zaten. Ama bu yıl normalin ötesinde bir gidişatın ayak sesleri çok güçlü biçimde duyuluyor. Yaz aylarında mevsim meyve ve sebzelerinde de pek ucuzluk olmayacak gibi...

Beni bu düşünceye iten TÜİK’in verileri...

Enflasyonda hep sonuca odaklanıp tüketici fiyatlarındaki artışa, sonra yurtiçi üretici fiyatlarındaki artışa bakıyoruz ve bu yüzden tarım ürünleri üretici fiyat endeksini biraz ihmal ediyoruz. Oysa gıda enflasyonunun kaynağı sayılabilecek tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde deyim yerindeyse kıyamet kopuyor!


Söz konusu endekste son dört ayda yaşanan artışlar inanılmaz.

Üreticinin maliyeti bu kadar artacak; ama pazarda, manavda, marketteki fiyatlarda yaşanacak artış çok daha düşük oranda kalacak!

Tarım ÜFE’de geçen yılın ekim-kasım aylarındaki yıllık artış yüzde 23-24 düzeyinde. Mart sonuna gelmişiz, yıllık artış yüzde 84’ü aşmış.

Tarım üreticisinin temel girdisi niteliğindeki motorin ve gübreye gelen rekor zamlardan sonra olacağı buydu zaten, başka ne beklenebilirdi ki. İşte sonuç; bir yılda yüzde 84’ü aşan maliyet artışı...

Bu maliyet artışı hiç kuşku yok ki perakende fiyatlara yansıyacak, zaten yansıyor.


Dolayısıyla yaz ayları geldiğinde geçmişteki gibi tarım ürünleri kaynaklı çok düşük TÜFE artışı görmek pek mümkün olmayacak.

Geçmiş yıllarda yazın kimi aylar negatif oranlar gerçekleşirdi, o dönemleri ise çoktan unuttuk bile."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
1

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap