SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor: Enflasyon tahminleri değişti, işte masadaki zam oranı

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor: Enflasyon tahminleri değişti, işte masadaki zam oranı

21 Ekim 2023 Cumartesi - 10:50




Merkez Bankası ekim ayı piyasa beklentileri anketi verisini açıkladı. Buna göre eylülde 67.22 olan yıl sonu enflasyon beklentisi bu ankette 68.01’e ulaştı. Peki enflasyondaki bu değişiklik memur emekli ve asgari ücretlinin maaşın nasıl yansıyacak?





Milyonlarca çalışan ve emeklinin gözü kulağı enflasyon rakamlarına çevrilmiş durumda. Merkez Bankası enflasyon tahmini değiştirdi. Peki enflasyondaki bu değişiklik memur emekli ve asgari ücretlinin maaşın nasıl yansıyacak? İşte detaylar...

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram merak edilenleri milliyet.com.tr'ye anlattı. Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Merkez Bankası ekim ayı piyasa beklentileri anketi verisini açıkladı. Buna göre eylülde 67.22 olan yıl sonu enflasyon beklentisi bu ankette 68.01’e ulaştı.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİZ NEDİR?

“Merkez Bankası ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni açıkladı. Buna göre sene sonu enflasyonu yüzde 68 seviyelerine yukarı yönlü revize edildi. Yılın ikinci yarısını içeren dönem için enflasyon temmuz ayında 9.49, ağustos ayında 9.09 olarak gerçekleşti. Eylül ayında neredeyse yarıya düşerek enflasyonda yükseliş hızı 4.75 seviyesine geldi.

Bununla beraber memur ve emeklilerin ilk 3 ay için yüzde 25.11 olarak enflasyon farkları belirlendi. Merkez Bankası anketi sonrasında bizim yıl sonu enflasyon beklentimiz ise yüzde 75 civarında. Yıl sonunda enflasyonu yüzde 75 civarında kapatabileceğimizi düşünüyoruz.


2 AYLIK VERİ KALDI! MEMUR VE EMEKLİYE ENFLASYON FARKI NE OLACAK?

3 aylık daha enflasyon verisi var. Gelecek ayın 3’ünde ekim ayı enflasyon verileri açıklanacak. Yılın ikinci altı ayından sonra açıklanan ilk 3 aylık enflasyon yüzde 25.11’di. Yeni gelen enflasyon verisi ile birlikte bu artacaktır, ancak iki aylık veriyi daha bekleyeceğiz.

MEMUR VE EMEKLİYE ZAM BEKLENTİSİ NE?

Yıl sonu enflasyon farkı ise sayın Bakan Vedat Işıkhan’ın açıkladığı gibi yüzde 38’ler civarında olacaktır. Bakanın memur ve memur emeklilerine ise yüzde 50 civarında zam yapılacağını söylenmesinin nedeni haziran ayındaki toplu sözleşme zammının yüzde 6 seviyesinde olmasından dolayıdır. Ocak ayında ise verilecek toplu sözleşme zammı yüzde 15 seviyesinde. Arada 9 puanlık bir fark bulunuyor. Bundan dolayı memur ve memur emeklilerine enflasyonun üzerinde 9 puanlık fark verilecek.

‘ARTIŞLAR ENFLASYON FARKI + REFAH PAYI ŞEKLİNDE YAPILDI’


Sene sonu itibarıyla yapılacak zam her ne kadar SSK ve Bağkur emeklileri için yüzde 38 olarak düşünülse de son dönemlerde artışlar hep enflasyon farkı + refah payı şeklinde yapıldı. Yine yüzde 50’ye yakın SSK ve Bağkur emeklilerine, memurlara maaş zammı yapılacağını düşünüyorum.

ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞI NE KADAR OLUR?

Asgari ücretliye de en az enflasyon farkı kadar bir artış yapılacaktır. Ara dönemde yüzde 35 zam yapıldı. Yapılan ara zamla birlikte SSK ve Bağkur emeklilerine göre daha fazla bir zam yapılmış oldu. O yüzden en az enflasyon farkı kadar asgari ücretliye bir artış yapılabileceğini düşünüyorum.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap