SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Merkez Bankası yıl sonu dolar kuru beklentisini yükseltti!

Merkez Bankası yıl sonu dolar kuru beklentisini yükseltti!

11 Haziran 2021 Cuma - 11:38




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu dolar kuru ve enflasyon beklentisi yükseltildi.





Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından periyodik olarak gerçekleştirilen ve dolar kuru ve enflasyon gibi ekonomik verilere ilişkin beklentilerin açıklandığı Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandı.

Daha önce Merkez Bankası Beklenti Anketi olarak bilinen ve son alınan kararla Piyasa Katılımcıları Anketi adını alan araştırma anketine göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 13,81'den yüzde 14,46'ya, yıl sonu dolar beklentisi ise 8,71'den 8,95'e çıktı.

DOLAR VE ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 13.81 iken bu anket döneminde yüzde 14.46’ya çıktı. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde  11.81’den yüzde 12.12’ye, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 9.99’dan yüzde 10.16’ya yükseldi

2021 yılı sonu dolar kuru beklentisi bir önceki anket döneminde 8.71 TL iken, bu anket döneminde 8.95 TL’ye çıktı 12 ay sonrası dolar beklentisi ise bir önceki anket döneminde 8.95 TL iken bu anket döneminde 9.23 TL’ye yükseldi


ENFLASYON BEKLENTİSİNİN ARTMASI DOLAR KURUNU DÜŞÜRDÜ

TCMB tarafından 17 Haziran'da gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz hakkındaki söylemleri ve son açıklanan enflasyon oranına göre piyasalar tarafından bir faiz indirimi bekleniyordu. Bu doğrultuda dolar kuru tüm zamanların rekorunu kırarak 8.88 TL'ye kadar yükseldi. 

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO zirvesi sonrası gerçekleştireceği görüşmenin olumlu geçeceği yönündeki beklentiler dolar kurunda bir gevşemeyi beraberinde getirirdi.

Son açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisinin yükselmesi  Merkez Bankası'nın faiz indirme beklentisini bir miktar törpüledi. Dolar kuru faiz indirim beklentisinin azalmasıyla 8.36 TL'ye kadar geriledi

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap