SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Mart ayı ihracatı 23.6 milyar dolar

Mart ayı ihracatı 23.6 milyar dolar

05 Nisan 2023 Çarşamba - 09:42




Mart ayı dış ticaret rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Depremin üretim ve tedarikte oluşturduğu olumsuzluklara rağmen mart ayında ihracatımız yüzde 4,4 artışla 23,6 milyar dolara çıktı. Bu rakam tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır” dedi.





Dünya Bankası verilerine göre 2023 Şubat’ta bir yıl önceye göre enerji fiyat endeksinin yüzde 17, doğal gaz fiyat endeksinin de yüzde 38,8 düştüğünü, küresel gıda fiyatlarının da gerilediğini belirten Bakan Muş, “Küresel gıda fiyatlarındaki olumlu değişimde Türkiye önemli bir rol üstlendi. Ülkemizin girişimleriyle geçtiğimiz günlerde süresi uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının fiyatlardaki düşüşe kayda değer katkısı oldu” dedi. Mart ayında ithalatıyla ilgili bilgi de veren Bakan Muş şunları söyledi:

“Martta ithalat ise yüzde 4,2 oranında artarak 32,2 milyar dolar oldu. Mart ayında, toplam enerji ithalatı 6 milyar dolar seviyesindedir. İşlenmemiş altın ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 63 oranında artarak 1,7 milyar dolar oldu. İthalatta görülen artışta, motorlu kara taşıtlarında yüzde 77,6, elektrikli makinelerde yüzde 39,6, diğer makinelerde yüzde 30,8 yükseliş de etkili oldu.” Mehmet Muş

Açık artıyor

Öte yandan Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre de martta 8.5 milyar dolarlık dış ticaret açığı verilirken ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 73,4 oldu. Yılın ilk çeyreğinde ise dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,5 artışla 35 milyar dolar sınırına yaklaştı. İlk çeyrekte ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 63,8’e indi. Bu dönemde 61.6 milyar dolarlık ihracata karşılık 96,5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi. İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 2,5, ithalat da yüzde 11,4 arttı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap