SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > İnşaat işçisine kötü haber! Çimentoda indirim yok!

İnşaat işçisine kötü haber! Çimentoda indirim yok!

15 Eylül 2021 Çarşamba - 11:58




Çimento fiyatlarını protesto etmek için 24 Haziran'a kadar inşaatları durduran müteahhitler, fiyatlar inmezse 600 bin işçiyi çıkaracakları söylemişti. Çimento fiyatlarında indirim olmayacağı öğrenildi





Yıllık maliyeti yüzde 50 iken bir anda yapılan zamlarla yüzde 200'e tırmanan çimento fiyatları nedeniyle inşaat sektörü 9 Eylül'de greve başlamış ve 24 Haziran'a kadar inşaatları durdurmuştu.

Artan maliyetleri öne süren müteahhitler, çimento fiyatları düşmezse sektörde çalışan 600 bin işçiyi de işten çıkarmakla tehdit etmişti. 

Müteahhitlere çimento üreticilerinden tepki geldi. Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası'ndan (ÇEİS) üst düzey bir yetkili, 600 bin işçinin işten atılacağı iddiasını inandırıcı bulmadıklarını belirterek, “Bu iddia çok gerçekçi görünmüyor” dedi.

Sözcü'ye konuşan yetkili, kur artışı yüzünden çimento maliyetlerindeki ithal enerji fiyatlarının yüzde 270'e varan oranlarda zamlandığını, yükselen maliyetlerin sadece bir kısmını çimento fiyatlarına yansıtabildiklerini söyledi. Yetkili, çimentoyu nakliye zammının da yükselttiğini belirtirken, çimento üretim maliyetleri içinde dövize bağlı enerji maliyetinin yüzde 80'e ulaştığını, bu nedenle kur artışlarının maliyeti doğrudan yukarı ittiğini söyledi.

Maliyetteki yüksek artışın sadece bir kısmını fiyatlara yansıttıklarını da savunan ÇEİS yetkilisi, nakliye ve bayi kârı gibi kendi kontrollerinde olmayan maliyetlerin de arttığına dikkat çekti. Yetkili, akaryakıt zamlarıyla birlikte nakliye fiyatlarının tonda 80-100 liraya çıktığını belirtti.


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap