SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > IMF'nin Türkiye tahmini dikkat çekti

IMF'nin Türkiye tahmini dikkat çekti

31 Ocak 2024 Çarşamba - 10:15




IMF'nin Türkiye tahmini dikkat çekti: Büyümede yükselme küresel enflasyonda düşüş





IMF'nin son raporunda Türkiye ekonomisine dair yaptığı tahminler dikkat çekti. IMF, büyüme tahmininde yükselmeye giderken bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl ise yüzde 3,2 büyümesini bekliyor. Raporda küresel manşet enflasyonun bu yıl yüzde 5,8'e ve gelecek yıl ise yüzde 4,4'e düşmesinin beklendiği kaydedildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, Türkiye ekonomisinin 2024 yılı büyüme tahminini güncelledi. Rapora göre, Türkiye'nin ekonomik büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 3,1 ve gelecek yıl için yüzde 3,2 olarak revize edildi.

Rapordaki başlık, "Yavaşlayan Enflasyon ve İstikrarlı Büyüme Yumuşak İnişin Yolunu Açıyor" olarak belirlendi. Küresel ekonomik büyüme tahminlerine de yer verilen rapora göre, geçen yıl yüzde 3,1 büyüme kaydedilen küresel ekonomi, bu yıl yüzde 3,1 oranında bir büyüme yaşayacak ve gelecek yıl ise büyüme hızı yüzde 3,2'ye çıkacak.

ABD ve bazı büyük gelişmekte olan ekonomilerin beklenenden daha fazla dayanıklılık göstermesi ve Çin'deki mali desteklerin büyüme tahminlerine olumlu etki ettiği belirtilen raporda, dünya ekonomisinin 2024'te yüzde 2,9 ve 2025'te yüzde 3,2 büyüyeceği öngörülmüştü.

2024-2025 İÇİN TAHMİNLERİN TARİHSEL ORTALAMANIN ALTINDA

Raporda, enflasyonla mücadele için faiz oranlarının yükseltilmesi, yüksek borcun ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturması ve düşük verimlilik artışının etkisiyle 2024-2025 için tahminlerin tarihsel ortalamanın altında kaldığı vurgulanmıştır.

Ülkelerin ekonomik büyüme tahminlerine de değinilen raporda, ABD ekonomisi için 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 1,5'ten yüzde 2,1'e revize edilirken, 2025 için yüzde 1,8'den yüzde 1,7'ye düşürüldü. Euro Bölgesi ekonomisi için büyüme tahminleri ise bu yıl için yüzde 1,2'den yüzde 0,9'a ve 2025 için yüzde 1,8'den yüzde 1,7'ye çekildi.

Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere gibi Avrupa'nın önde gelen ekonomilerine ilişkin büyüme beklentilerinde de revizyonlar yapıldı. Çin ekonomisi için ise büyüme tahmini bu yıl için yüzde 4,2'den yüzde 4,6'ya yükseltilirken, gelecek yıl için ise yüzde 4,1 olarak korundu.

Rusya ekonomisinin büyüme tahminleri de artırıldı; bu yıl için yüzde 1,1'den yüzde 2,6'ya ve gelecek yıl için yüzde 1'den yüzde 1,1'e çıkarıldı.

TÜRKİYE TAHMİNLERİ DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye ekonomisinin büyüme tahminlerindeki artış dikkat çekti. IMF'nin geçen yılki tahminlerine göre, Türkiye'nin 2024'te yüzde 3 ve 2025'te yüzde 3,2 büyüyeceği öngörülmüştü. Yeni rapora göre ise Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,2 oranında büyümesi bekleniyor.

Raporda enflasyonla mücadelede faiz artırımı, yüksek borç nedeniyle mali desteğin azaltılması ve düşük verimlilik artışının etkisiyle 2024-2025 için tahminlerin tarihsel ortalamanın altında kaldığı belirtilirken, küresel ekonomide "sert iniş" olasılığının azaldığı ve büyümeye yönelik risklerin genel olarak dengelediği ifade edildi.

ENFLASYONDA HIZLI DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Enflasyonun çoğu bölgede beklenenden daha hızlı düştüğüne dikkatin çekildiği raporda enflasyonun daha hızlı düşmesinin finansal koşulları daha da gevşeteceği, ancak gerekenden daha gevşek maliye politikalarının geçici olarak yüksek büyüme sağlayabileceği, ancak daha sonra maliyetli bir ayarlama riski taşıdığı vurgulanmıştır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
IMF

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap