SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > IMF'den ürküten uyarı: Yüksek enflasyon tehlikeli boyuta ulaştı

IMF'den ürküten uyarı: Yüksek enflasyon tehlikeli boyuta ulaştı

15 Nisan 2022 Cuma - 10:43




Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Georgieva, Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik beklentileri zayıflattığını, yüksek enflasyonun ise birçok ülke için açık bir tehlike haline geldiğini söyledi.





Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, 18 Nisan'da başlayacak IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesi küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kriz üstüne krizle karşı karşıya olunduğunu belirten Georgieva, ilk olarak salgının insanların hayatını ve ekonomileri altüst ettiğini, ardından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının dünya çapında şok dalgalarına neden olduğunu söyledi.

Georgieva, savaşın ekonomik sonuçlarının hızla yayıldığına dikkati çekerek, yüz milyonlarca ailenin halihazırda daha düşük gelir ile daha yüksek enerji ve gıda fiyatları ile mücadele ettiğini, savaşın bunu daha da kötüleştirdiğini ve eşitsizliği daha da artırmakla tehdit ettiğini kaydetti.

Georgieva, "Uzun yıllardan beri ilk kez enflasyon dünyadaki birçok ülke için açık ve mevcut bir tehlike haline geldi." dedi.

KÜRESEL EKONOMİDE BÜYÜME DÜŞECEK 


Enflasyonun küresel toparlanma için büyük bir aksama olduğunu vurgulayan Georgieva, "Ekonomik açıdan büyüme düşüyor ve enflasyon yükseliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Georgieva, "Hem 2022 hem de 2023 için küresel büyümede daha fazla düşüş öngöreceğiz. Neyse ki çoğu ülke için büyüme pozitif bölgede kalmaya devam edecek. Bununla birlikte savaşın etkisi bu yıl küresel GSYH'nin yüzde 86'sını oluşturan 143 ekonomi için tahminlerin düşürülmesine katkıda bulunacak." ifadelerini kullandı.

'GÖRÜNÜM OLAĞANÜSTÜ DERECEDE BELİRSİZ'

Yüksek enerji ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları artırdığını belirten Georgieva, "Görünüm olağanüstü derecede belirsiz, normal aralığın çok ötesinde. Savaş ve yaptırımlar tırmanabilir. Yeni Kovid-19 varyantları ortaya çıkabilir. Mahsuller başarısız olabilir." dedi.

Georgieva, gıda güvensizliğinin ciddi bir endişe kaynağı olduğuna dikkati çekerek, gıda güvenliğini desteklemek için çok taraflı bir girişimle hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.


Gıda ve enerji fiyatlarının tedarik zinciri sorunlarıyla birlikte enflasyonu artırmaya devam ettiğini belirten Georgieva, "Enflasyonun daha önce tahmin edilenden daha uzun süre yüksek kalmasını öngörüyoruz." dedi.

SAVAŞ ACİL SONA ERMELİ

Georgieva, "Acil öncelikler, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek, salgınla yüzleşmek, enflasyon ve borçla mücadele etmek." dedi.

Yüksek enflasyon Türkiye'de de rekor kırmış, dar gelirli vatandaş gıda erişimine sıkıntı yaşıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
IMF

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap