SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > İhracat ve turizme 150 milyarlık destek

İhracat ve turizme 150 milyarlık destek

15 Nisan 2022 Cuma - 11:08




Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracata dönük yatırımlar ile turizm sektörüne yıllık yüzde 9’a varan faiz oranıyla uzun vadeli finansman imkanı sağlanacağını duyurdu. Erdoğan, “100 milyar lirası ihracat, 50 milyar lirası turizme olmak üzere 150 milyar liralık kaynak ayırdık” dedi.





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda düzenlenen iftar programında esnaf ve sanatkarlarla bir araya geldi. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

KÜRESEL KRİZ: Salgının küresel düzeyde dengeleri bozan ve fiyatları artıran etkilerini henüz yeni yeni üzerimizden atarken, bu defa da Karadeniz’in kuzeyindeki krizin ağır sonuçlarıyla karşı karşıya kaldık. Küresel enerji ve gıda ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar, ister istemez tüm dünya ile birlikte bizi de etkiledi. Üstelik bunun üzerine bir de 2018’den beri döviz kurunda yaşanan istikrarsızlıkla mücadele etmek durumunda kaldık. Son dönemde çarşıda pazarda görülen fahiş fiyat artışlarının en önemli sebebi işte bu iki faktördür.

CEZALAR ARTACAK: Bununla birlikte bilhassa ülke çapında faaliyet gösteren kimi tedarik ve perakende zincirlerinin yöntemlerinden kaynaklanan şikayetleri de gözden ırak tutmuyoruz. Bu tür sorunların çoğu hukuki değil, ahlaki sebeplere dayandığı için yaptırım imkanları da sınırlıdır. Tabii bu elimiz kolumuz bağlı bir şekilde yaşanan rezaletlere seyirci kalacağımız anlamına da gelmiyor. Tedarik ve perakende satışlarını ahilik geleneğimizin temsilcisi esnaf ve sanatkarımızı gözetecek şekilde düzenlemeye yönelik hazırlıklarımız var. Fiyatları stokçuluk veya anlaşma yoluyla haksız şekilde yükselterek, vatandaşlarımızın mağduriyeti pahasına fahiş kazanç elde etme peşinde koşanlara cezaları artırıyoruz. İnternetten satış yapan elektronik ticaret platformlarına da çeki düzen veriyor, belli sınırlamalar getiriyoruz.

İHRACATA DÖNÜK YATIRIMA DESTEK: İhracata dönük yatırımlar ve döviz kazandırıcı turizm faaliyetleri ile ilgili bir müjdeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. İhracata dönük yatırımlara yerli makine kullanımı, kısmi yurtdışı finansmanı ve bölgesel teşviklere ilave olarak, yıllık yüzde 9’a varan faiz oranıyla Türk Lirası cinsinden uzun vadeli finansman imkanı getiriyoruz. Benzer bir uygulamayı turizm sektöründe de hayata geçirerek, döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara yüzde 9’a kadar inen faiz oranlarıyla uzun vadeli Türk Lirası finansmanı sağlıyoruz. Proje finansmanı prensipleriyle harcama mukabili ve belge karşılığı kullandırılacak bu krediler için 100 milyar lirası ihracat, 50 milyar lirası turizm için olmak üzere toplamda 150 milyar liralık bir kaynak ayırdık. KOBİ’ler için 250 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 1,5 milyar lira limiti olan yüzde 9’a varan yıllık faiz oranı ve 2 yılı ödemesiz, 3 ila 10 yıl arası vadeyle kullandırılacak bu kredi paketinin sektörlerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Avusturya Başbakanı Nehammer ile görüştü


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Erdoğan, Ukrayna’daki savaşta insani dramı sona erdirmek ve ateşkesi sağlamak adına her fırsatın değerlendirilmesi, barış görüşmelerinde ilerlemek için İstanbul Süreci’nin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap