SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Euro Bölgesi’nde enflasyon zirveyi korudu

Euro Bölgesi’nde enflasyon zirveyi korudu

23 Şubat 2022 Çarşamba - 17:08




Euro Bölgesi’nde enflasyon yüzde 5,1 seviyesinde gerçekleşerek zirveyi korudu.





Euro Bölgesi’nde enflasyon %5,1 ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde kalmaya devam ediyor. 2021 başında %1’in altında olan bölge enflasyonu, yıl içinde %5 seviyesine çıkarak rekor artış gösterdi. 2022’nin ilk enflasyon ölçümü ise ay başında yapıldı ve ilk okunmada aylık %0,3 artışla %5,1 seviyesine çıkan TÜFE, bugünkü son okunmada da bu oranı korudu.

Dünyada artan enerji, emtia ve gıda fiyatları enflasyonu yükselten temel başlıklar konumunda. Özellikle pandemi dönemindeki karantinanın ardından artış gösteren üretime karşın arzın zayıf olması ve yükselen fiyatların da tedarikleri de zorlaştırmasıyla enflasyondaki yükseliş hızı da arttı. Yıl içinde beklentilerin üzerinde artan enflasyonu geçici gören Avrupa Merkez Bankası, son toplantısında bu yıl faiz artışı gelebileceğinin mesajını verdi ve sıkılaşma yolunda ilk adımı pandemi varlık alımlarını azaltarak attı.

Euro Bölgesi’nde en yüksek enflasyona sahip olan ülkelerin arasında bölgenin lokomotif ekonomisi olan Almanya da yer alıyor. Sanayi üretiminde büyük paya sahip olan Almanya’da artan maliyetler üretimde de ciddi zorluklara neden oluyor. Buna ek olarak birçok alanda kullanılan çip krizi de üretim yapan ülkeler için ayrı bir sorun olarak devam ediyor.

Piyasalar, bölge enflasyonunda yüzde 5 seviyesinin korunmasını beklerken Merkez Bankasından da yılın 3. çeyreğinde daha net adımlar gelmesini bekliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap