SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Ete indirim yok!

Ete indirim yok!

23 Şubat 2016 Salı - 17:06




Et fiyatlarını indirmek için Et ve Süt Kurumu’nun karkas et satışı da işe yaramadı. Kasaplar et fiyatlarında indirime gitmedi.





Yüksek et fiyatlarını düşürmek için Tarım Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu kartını masaya sürdü. Ancak bu hamle ‘şimdilik’ karşılık bulmadı. Kasaplar et fiyatlarında indirime gitmedi. Bakanlığın bir sonraki hamlesi merak konusu… Et ve Süt Kurumu 23.3 liradan karkas et satışına başladı. Bununla birlikte et fiyatlarında indirim olması bekleniyordu ancak kasaplar maliyetlerin yüksek olduğu gerekçesiyle indirime gitmedi. Gıda Tarım ve Köyişleri Bakanı Faruk Çelik’in “İstersek et de ithal ederiz” açıklaması yeniden gündeme geldi.

Tarım Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde, karkas et kasapta satılan kıyma, kuşbaşı et tavan fiyatları ile ilgili sektörle uzlaşmaya varıldığını belirtmiş, “Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatının 21,8 lira, kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık” açıklamasını yapmıştı.

Ancak, belirlenen tavan fiyatlarına uyulmamış, et fiyatlarında indirime gidilmemişti. Bunun üzerine Et ve Süt Kurumu karkas et satışına başladı. Kurum, Türkiye Kasaplar Federasyonu’na üye kasaplara taze karkas dana etini 23,30 lira artı KDV ile satacak.

UYGULAMA İNDİRİM GETİRMEDİ!

Et Süt Kurumu’nun karkas et satışına başlamasıyla et fiyatlarına indirime gidilmesi bekleniyordu. Ancak beklenen olmadı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Bakan beyin dediği ile Et ve Süt Kurumu’nun dediği farklı. Bu fiyatların bize faydası yok. Bakan beyin açıkladığı kesim fiyatı başka, bu başka bir fiyat. Karkas et fiyatının geri çekilmesi gerekiyor. Çünkü karkası 23.3’e aldığınızda kemiksiz et 36 liranın üzerinde mal olur. Bu durumda biz bunu Bakan beyin istediği fiyata nasıl satalım? Et ve Süt Kurumu’nun biraz daha uygun vermesi lazım ki bir yerlerden talep gelsin. Biz de Bakan beyin çağrısına cevap verelim” dedi.


Mevcut fiyatlarla Bakan Çelik’in tavsiye ettiği fiyatlara büyük şehirde et satmalarının mümkün olmadığını, işletme maliyetlerinin çok yüksek olduğunu anlatan Yalçındağ, “Karkas alındığı şekilde et satılmıyor. Yüzde 20’si kemik olarak ayıklanıyor. Yüzde 2-3 civarında firesi var. Sinirleri vs. ayıklanıyor. Yüzde 8.1 katma değer vergisi var. Bir de en az yüzde 15 işletme gideri var. Bunları alt alta koyup topladığınız zaman ciddi bir maliyet çıkıyor. Bu da karkas fiyatının yarısına eş değerde bir maliyet. Bunu karkas üzerine uyguladığımız noktada bize maliyetinin 36 liranın üzerinde olduğu ortaya çıkıyor. Bizler, kar haddine tabi tarifeyle çalışıyoruz. Bize tarifeyle izin verilen kar oranı yüzde 30. Bunu uyguladığımızda Bakan beyin söylediği fiyata satmamız mümkün değil” diye konuştu.

Tavan fiyatı uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Yalçındağ, kasapların aşırı para kazanmadan işlerini sürdürdüklerini, müşteriye karşı esnafın zor durumda bırakıldığını söyledi.

“Bizim de gönlümüz o fiyata satmak istiyor. Bu ancak karkası 20-21 lira aralığında alırsak mümkün olur” diyen Yalçındağ, Et ve Süt Kurumu’nun kendi yerinde 10-15 lira zararına sattığına işaret etti.

Esnafın hedef gösterildiğini kaydeden Yalçındağ, Bakan Çelik’in yanlış bilgilendirildiğini düşündüğünü söyledi.

Kendilerinin önce eti beğendiklerini, fiyatın ikinci planda olduğunu anlatan Yalçındağ, Et ve Süt Kurumu’nun karkas et satışı konusunda şunları söyledi: “Ama yine de teşekkürler. Çünkü bazı noktalarda ciddi sıkıntı vardı, onlara faydalı olacağını düşünüyorum. Mesela Erzurum’da kesim için mal bulmakta güçlük çekiliyordu. Bu açıdan olumlu oldu.”

Sözcü


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap