SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Esnafa yeni kredi: Faiz oranı düşüyor!

Esnafa yeni kredi: Faiz oranı düşüyor!

10 Ekim 2022 Pazartesi - 11:22




Esnafın finansman ihtiyacı için yeni bir destek paketi geliyor. Peki hazırlanan yeni paket esnafa ne gibi avantajlar sağlayacak?





TRT Haber'in ulaştığı bilgilere göre, hazırlanan yeni paketle Halkbank aracılığıyla verilecek kredinin üst limiti 500 bin liraya çıkacak. Paketin detaylarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından açıklaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sinyalini verdi, çalışmalar hızlandı. Esnafın finansman ihtiyacı için yeni bir destek paketi geliyor.

Halkbank esnafa 350 bin lira limitli ve yüzde 9,5 faiz oranlı kredi sağlıyor. Hükümet, bu desteği artırmaya hazırlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni paketle limit artırımı ve faiz indiriminin gündemde olduğunu söyledi. Her türlü ihtiyacın Hazine üzerinden karşılanacağını vurguladı.

Halkbank'ın vereceği kredinin üst limiti 500 bin liraya çıkacak. Kredi faizi ise yüzde 7,5'e düşecek. Paketin toplam büyüklüğü ise 100 milyar lira olacak.


ESNAFA YENİ KREDİ PAKETİNDE SONA GELİNDİ

Hazırlanan paketle ilgili çalışmalarda sona gelindi. Detayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından açıklaması bekleniyor.

Hükümetin bugüne kadar Halkbank üzerinden esnafa sağladığı destek tutarı 234 milyar liraya ulaştı.

Öte yandan geçtiğimiz gün Batman'a ziyaret gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, burada esnafı ziyaret ederek, vatandaşlarla sohbet etti. Esnaf ziyaretinde talepleri dinleyen Bakan Nebati, “Esnafımızı rahatlatacak paket yolda geliyor. Cumhurbaşkanımız açıklayacak” dedi.

Peki esnaf ne bekliyor? Konuyla ilgili merak edilenleri Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken CNN Türk canlı yayınında anlattı. Palandöken şu ifadeleri kullandı:


'SİCİL AFFI VE KREDİ BEKLENTİSİ'

"Esnafın borçlanma ile ilgili bozulan yapılandırmalarının devamını sayın Bakan anlattı. İkincisi krediye ulaşmaktaki sicil düzeltme, bunlarla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor sayın Bakanla. Esnafa işyeri kredilerinin miktarının artmasıyla ilgili KOSGEB destekli kredilerin talebinde bulunduk ama en önemlisi devlet bir taraftan kredi veriyor bir taraftan özel bankalar esnafa kredi vermiyor ve çeşitli problemler çıkarıyor.

Esnafın en önemli sorunu bölgesel sorun. Perakende yasası gelmedi, diğer torba kanun geldi esnaf bunu da bekliyor. Bakan tahmin ediyorum ki sicil düzeltme ile krediye ulaşmadaki sıkıntının önünü açacak.

'5 MADDEYİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A ARZ ETTİK'

Birincisi krediye ulaşmadaki sicil düzeltme olmazsa olmaz. TESK’in genel kurulunda sayın Cumhurbaşkanına arz ettik. Esnaf beklentisi var dedik. Çalışma gün sayısı, yanında çalışan 7 bin günde esnaf 9 bin günde emekli oluyor. Sigorta primlerinin yüksek olmasıyla ilgili, kredilere ulaşmadaki problemin ortadan kalkmasıyla ilgili, perakende yasası ile ilgili 5 maddeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arz ettik. Bu taleplerimiz karşılık bulacak diye beklenti içerisindeyiz."


SİCİL AFFININ GETİRİSİ NE OLUR?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Serhat Latifoğlu şu ifadeleri kullandı: "Sicil affının getirisi şu olacak düşük gelirli vatandaşın belli bir tüketim harcaması yapabilmesinin önü açılır, ikincisi de çek ve senet borçlarının silinmesi uzun süreden beri var olan mağduriyetti. Bu anlamda da esnafı destekleyen olumlu bir adım. Yüz binlerce mağduriyet vardı. Ticareti canlandırıcı etki yapacak. Tekrar para trafiğini canlandıracak yardım.

Enflasyonun hızlı arttığı son 1 yıl içerisinde özellikle küçük esnaf mağdur durumdaydı. Yükselen maliyetler, kredi kullanamaması gibi mağduriyetler yaşıyorlardı. Bu giderilmiş olacak bu anlamda doğru ve olumlu bir adım oldu. Sicil affının iki boyutu olacak tüketimi ve ticareti canlandıracak."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap