SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Emeklinin bayram ikramiyesine zam geliyor! Kaç lira olacak?

Emeklinin bayram ikramiyesine zam geliyor! Kaç lira olacak?

08 Şubat 2024 Perşembe - 17:26




Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklinin bayram ikramiyesine zam yapılacağını açıkladı. Peki emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?





2024 yılını ''Emekliler Yılı'' ilan eden iktidar, yerel seçim öncesi emeklilerin bayram ikramiyesine zam yapmaya hazırlanıyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Emeklilerimizin talep ve ihtiyaçlarımızı önceliklendiriyoruz. Emeklilerimiz müsterih olsun. Gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz. Gerekli çalışmaları yaparız bu adımları atarız" dedi.

Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile gerekli çalışmanın yapılıp adımların atılacağını açıkladı.

EYT kapsamından faydalanan emekli sayısının 2 milyon olduğunu vurgulayan Bakan Işıkhan, 950 bin kişinin de tekrar çalışma hayatına döndüğünü ifade etti. 'EYT'de süreç devam ediyor' diyen Işıkhan, 2024 yılının sonunda emekli sayısının 16 milyon 400 bin kişiyi bulacağını açıkladı.

Sabah'ın haberine göre, hükümet şimdi de emekli bayram ikramiyesi için hazırlık yaparken artışın 2024 emekliler yılına özel bir şekilde yapılması bekleniyor.


Emekli bayram ikramiyelerinin artışı için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Burada hükümet teknik ve bütçe çalışmalarını yaptıktan sonra TBMM'ye yasa teklifi verilecek ve emekliler 2024 yılında ikramiyelerini zamlı olarak alacak.

EMEKLİ İKRAMİYESİ NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

Emekli ikramiyesi artışlarıyla ilgili bir kaç formül gündeme geliyor. Burada iki formülün öne çıktığı konuşuluyor. Bu formüllerden birisi kabul edilip TBMM'ye yasa teklifi verilecek ve emekliler 2024 yılında ikramiyelerini zamlı olarak alacaklar.

Birinci formül: Emekli ikramiyelerindeki artış için en güçlü formüllerden bir tanesi yüzde 50 artış oldu. Eğer bu ihtimal gerçekleşirse emekliler 3 bin lira bayram ikramiyesi alacak. Böylece Temmuz emekli maaşı zammı öncesi tüm emekliler hesaplarında 6 bin lirayı görmüş olacak.

İkinci formül: Emekliler yılına özel artışla ikramiyelerin yüzde 100 artırılması en güçlü seçenek olarak masada bulunuyor. Eğer bu ihtimal gerçekleşirse emekli ikramiyesi 4 bin liraya çıkacak. İki ikramiye toplamıyla beraber 2024 yılında tüm emekliler 8 bin lira ödeme almış olacak.


Üçüncü formül: Cumhuriyet ikramiyesi 5 bin lira olarak uygulandı. Son formül ise bu rakamın bayram ikramiyeleri için de uygulanması oldu. Bu senaryo gerçekleşirse 2024 yılında emekliler yılına özel 10 bin lira ödeme yapılmış olacak.

2024 EMEKLİ İKRAMİYELERİ NE ZAMAN YATACAK?

Ramazan Bayramı 10 Nisan Çarşamba günü. Dolayısıyla bayram ikramiyesi ödemeleri 1-7 Nisan arasında ödenecek. Yani Meclis düzenlemesinin de Mart ayında tamamlanıp yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Kurban Bayramı ise 16-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu nedenle ödemeler bayramdan önceki 10-15 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Bayram ikramiyeleri ödemelerinin tamamlanması sonrası emekli Temmuz zammı belli olacak. 3 Temmuz Çarşamba günü TÜİK'in Haziran ayı enflasyon oranını açıklaması sonrası 6 aylık enflasyon rakamı ve dolayısıyla emekli zammı kesinleşecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap