SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Emekli olacakları üzen haber geldi! Prim günü yükselecek!

Emekli olacakları üzen haber geldi! Prim günü yükselecek!

17 Ekim 2023 Salı - 15:18




Bugün On İkinci Kalkınma Planı TBMM’ye sunuldu. Buna göre, emekli aylığına hak kazanma oranı, daha fazla çalışmaya özendirecek biçimde değiştirilecek. Emekli olma yaşı artacak.





Türkiye’nin 2024-2028 yıllarını kapsayan On İkinci Kalkınma Planı, TBMM’ye iletildi. Plan, emeklilik sisteminde yeni düzenlemeler öngörüyor. Yeni sistem, çalışanların emeklilik yaşını otomatik olarak yükseltmeyi planlıyor. 

CEVDET YILMAZ SUNUM YAPACAK

Bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda sunum yapacak. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; emekli aylığı bağlama oranı da değişecek.

On İkinci Kalkınma Planı’nda emeklilik sistemiyle ilgili şu hedefler belirleniyor:

"Kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzenlemeler hayata geçirilerek sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir. 


Sosyal güvenlik sisteminde hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi güçlendirecek reformlar hayata geçirilecektir. Aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden düzenlenecektir.

Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacaktır.

Nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerinin azaltılması için bakım sigortası ve mesleki rehabilitasyon uygulamaları hayata geçirilecektir. Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası kurulacaktır."

EMEKLİLİK YAŞI 65 OLACAK

Türkiye’de kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı, 2035 yılından itibaren kademeli olarak yükseltilecek. 2048 yılında ise kadın ve erkeklerin emeklilik yaşı 65 olacak.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap