SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Ekonomist Zelyurt, dolar için tarih verdi: Makas açılmaya başlayacak

Ekonomist Zelyurt, dolar için tarih verdi: Makas açılmaya başlayacak

01 Kasım 2021 Pazartesi - 18:49




Ekonomist Evren Devrim Zelyut, ''Enflasyon yukarı gittikçe ne yazık ki politika faizi olan yüzde 16 ile arasındaki makas açılmaya başlayacak'' diyerek 3 Kasım ve Temmuz 2022 tarihine dikkat çekti.





Merkez Bankası'nın 100 puanlık faiz indirimlerinden sonra yükselişe geçen dolar/TL kurundaki gelişmeleri değerlendiren ekonomist Evren Devrim Zelyut, "Dolar için iki kritik tarih var" ifadelerini kullanarak o iki tarihi açıkladı.

Yeniçağ gazetesinde yayımlanan yazısında "Evet, 'Dolar için iki kritik tarih var' dedim. Şimdi sırayla onları açıklayalım. Birincisi 3 Kasım. Bu tarihte Türkiye Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Beklentiler yüzde 18,58 olan enflasyonun yüzde 20'yi aşması yönünde" ifadesini kullanan Ekonomist Evren Devrim Zelyut, sözlerine şu şekilde devam etti:

"MAKAS AÇILMAYA BAŞLAYACAK"

"Peki kurla ne alakası var diyebilirsiniz. Enflasyon yukarı gittikçe ne yazık ki politika faizi olan yüzde 16 ile arasındaki makas açılmaya başlayacak. Yani Lira'da kalmak daha zararlı hale gelecek. Bu durum önümüzdeki günlerde faiz indirimlerinin devam edeceği verisi ile birleşince kurda hareketliliğin artacağını, olası dış şoklarda Lira'nın savunmasız kaldığı gerçeğini karşımıza çıkarıyor.

İkinci tarih ise Temmuz 2022. Peki bu tarih nereden çıktı diyeceksiniz. Açıklayalım: Geçtiğimiz gün Goldman Sachs müşterilerine bir bilgi notu iletti. Bu notun özetinde şu var: Amerikan Merkez Bankası salgın nedeni ile 'Varlık Alımı' yönetimiyle, (yani firmalardan tahvil alıp onlara para vererek) piyasaya 4 trilyon dolardan fazla para verdi. Her ay düzenli olarak 120 milyar dolar verdiği bu programı bitirmesinin ardından FED'in politika faizini artıracağı, burada en önemli gerekçenin enflasyon olduğu, tarih olarak da faizin 2022 Temmuz ayında artacağı belirtildi."

Goldman'ın ekonomistlerinin ikinci faiz artışı için Kasım 2022 tarihini öngördüğünü söyleyen Ekonomist Zelyut, "Bu faiz artışlarını takiben bir yıllık süre içinde FED'den iki faiz artışı daha gelmesinin olası olduğunu yazmışlar." ifadesini kullandı.

'DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUM'


Türk lirasını nasıl etkileyeceğini de sözlerine ekleyen Ekonomist Zelyut, "Eğer Lira dünyada herkesin kulağından para fışkıran bir dönemde değer kaybediyorsa, belirtilen tarihlerde Amerika'da faiz artınca, küresel manada dolar yuvasına kaçarsa ne olur? Üstüne bir de arka arkaya olacak faiz artırımlarının ringte sallanan bir boksöre seri şekilde inen yumruklar misali Lira'daki değer kayıplarını nereye getireceğini, Lira'nın nasıl abandone olacağını açıkçası düşünmek bile istemiyorum" şeklinde ifade etti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap