SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Çin’e ihracat başlayacak!

Çin’e ihracat başlayacak!

16 Mayıs 2016 Pazartesi - 12:56




Uçak krizi dolayısıyla Rusya’ya tarım ürünleri ve gıda ihracatı durma noktasına gelen Türkiye, Çin pazarına yoğunlaştı.





Kiraz ve süt ürünleri ihracatı konusunda protokol imzalanan Çin’den, yılda 5 milyar dolarlık sebze, meyve ve gıda ithalatı yapan firmaların temsilcileri, Antalya’da ihracatçılarla bir araya geldi. Çin’e ilk olarak kiraz ihraç edileceği bildirildi.

Rusya pazarında güç kaybeden ihracatçılar, yönünü Çin pazarına çevirdi. Antalya’daki G20 Zirvesi’nde imzalanan protokoller kapsamında Türkiye’den tarım ürünü ve gıda ithalatı yapmak isteyen Çinli firmaların yetkilileri, İstanbul, Ankara ve Nevşehir’deki görüşmelerinin ardından Antalya’da yaş sebze, meyve ve gıda ihracatçılarıyla görüştüler. Her yıl 5 milyar dolar tutarında gıda ve tarım ürünü ithal eden firmaların,  temsilcilerinin, Türkiye’den ağırlıkla kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, un, süt tozu, bal ve tavuk gibi ürünler ithal etmeyi planladığı kaydedildi.

cin-baib-ihracat-gorusme-gidahatti

Karantina anlaşması imzalanacak

Çinli firmaların yetkililerinden oluşan heyet, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) ihracatçılarla bir araya geldi. Toplantıda Çinli firmaların yetkililerine, Türkiye’nin yaş sebze meyve üretimi ve ihracatı konusunda bilgiler veren BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye’nin meyve sebze üretiminin 46 milyon ton olduğunu söyledi. Satıcı, “Üretimde dünyada beşinci, Avrupa’da birinciyiz. Tarım ürünleri ihracatı 2 milyar dolar. Yaş meyve sebze ihracatımız 3 milyon tonun üzerinde. Yaş meyve sebze ihracatında İspanya dünya birincisi. Türkiye ise 13. sırada. Eğer bu görüşmeler sonrasında işbirliğini gerçekleştirirsek Türkiye yaş meyve sebze ihracatında birinci sıraya yükselir. Çin’e ihraç edebilmek için öncelikle karantina anlaşması imzalanması gerekiyor. Kiraz ile bu süreç başlayacak. Süreç diğer ürünlerle devam edecektir” dedi.

 
Gıda Mühendislerinden bilgi kirliliğine karşı işbirliği çağrısı

baib-mustafa-satici-gidahatti


Türkiye gıda güvenliği konusunda önemli aşama kaydetti

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ise görüşmede, Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleşen narenciye üretimi ve ihracatı hakkında bilgi verdi. Kavak, “Çin pazarını ve Çin halkını önemsiyoruz. Gıda güvenliğine büyük önem veriyoruz. Bu konuda büyük aşama kaydettik. 46-47 milyon ton yaş meyve sebze üretimimiz var. Bunun yüzde 93’ünü halkımız tüketiyor. Halkımızın sağlığını korumak da çok önemlidir. Bu ürünleri sizlerle birlikte bizlerde tüketeceğiz” ifadelerini kullandı.

uymsib-baskani-prof-senih-yazgan-gidahatti

Çinli firmalarla görüşmeye katılan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan da, Çin’e ihracat yapmak için karantina şartlarının belli olması gerektiğinin altını çizdi.  Mayıs ayından Ağustos’a kadar kiraz ihraç edilebildiğini vurgulayan Yazgan, kirazın rağ ömrünün 45 güne çıkabildiğini kaydetti.

 
Afrika’da Su, Gıda ve Enerji Güvenliği

Üretiyoruz ama yetmiyor!

Çin heyetinde yer alan isimlerden Çin Tarım Ürünleri Pazarlama Derneği ve Pekin Xinfadi A.Ş. Başkanı Zhang Yuxi, Türkiye’den ithalat yapacak firma temsilcileri olarak beş gündür Türkiye’de görüşmelerde bulunduklarını hatırlattı. Zhang Yuxi, “Bu ziyareti G-20 Zirvesi’nde imzalanan protokoller ve yapılan anlaşma çerçevesinde gerçekleştirdik. Tarım ürünlerinizi görüp, almaya geldik. Türkiye’den ithalatımız kiraz ile başlayacak. Pekin’de meyve sebze satıyorum. 30 ülkeden ürün alıyorum. Umarım 31. ülke Türkiye olur. Türkiye’den ithalatımız yok denecek kadar az. 1.5 milyar nüfusumuz var. Biz de üretiyoruz ama yetmiyor” diye konuştu.

kiraz-salkimi-gidahatti


BAİB’deki görüşmedeki kiraz, zeytinyağı, fındık, portakal, hakkında detaylı bilgi alan Çinli ithalatçılar, toplantının ardından üretim ve paketleme tesislerinde incemeler yaptılar.

Çin’e ihracat konusunda G20 Zirvesi sırasında imzalanan süt ürünleri ihracatına ilişkin protokol, bir süre önce Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştı. Çin’e ihracatın başlaması için Çin ile sağlık sertifikaları konusunda anlaşmaya varılması ve karantina şartlarının netleştirilmesi gerekiyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap