SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Asgari ücrete bu yıl yapılacak zam oranı sızdırıldı! Masaya 4 formül yatırılacak

Asgari ücrete bu yıl yapılacak zam oranı sızdırıldı! Masaya 4 formül yatırılacak

09 Eylül 2023 Cumartesi - 12:48




Ekonominin yol haritasını gösteren Orta Vadeli Program'da 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 65 olarak yer alırken; bu oran memur, emekli ve sosyal destek zamlarının ipucunu verdi. Asgari ücret de değişecek. En önemli belirleyici ise enflasyon olacak.





Takvim'de yer alan bilgilere göre, Orta Vadeli Program'da yer alan 2023 yılı enflasyon tahmini, memurların ve emeklilerin Ocak zammı için ipucunu verdi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammı, memurların ve memur emeklilerinin de yüzde 15'lik artışına eklenecek enflasyon farkı netleşmeye başladı.

Memur maaş katsayısındaki artışla değişen 65 yaş, engelli ve evde bakım aylıkları gibi sosyal destekler de şekillendi. Ancak Ocak ayında artışlar bunlarla sınırlı olmayacak. Asgari ücret de 1 Ocak'tan itibaren yenilenecek. Tabii bununla birlikte pek çok ödeme de artacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu her yıl Aralık ayında toplanıyor ve izleyen yılda geçerli olacak yeni ücreti tespit ediyor. Asgari ücret yıllık olarak belirleniyor ancak bunun istisnaları da bulunuyor. Hem geçen yıl hem de bu yıl asgari ücrete Temmuz ayında ara zam yapıldı.

Asgari ücretliler bu yıla yüzde 54.66'lık artışla net 8 bin 506 lira ücretle başlarken, Temmuz ayında da yaklaşık yüzde 34'lük bir ara zam daha yapıldı. Net asgari ücret 1 Temmuz itibariyle 11 bin 402 liraya yükseltildi.

Bu tutar yıl sonuna kadar geçerli olacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında toplanarak yeni asgari ücreti tespit edecek.


Komisyonun belirleyeceği ücret yıllık olacak. Yani komisyon çalışmalarıyla 2024 yılı boyunca uygulanacak asgari ücret belirlenecek. Ancak istenirse yine bir ara zam mümkün olacak. Tabii bunun kararı önümüzdeki yıl içinde verilecek.

Asgari ücret belirlenirken dikkate alınacak en önemli veri enflasyon olacak. Hem gerçekleşen hem hedef enflasyon verileri değerlendirilirken, bir refah payı da eklenecek. Bu açıdan Orta Vadeli Program'da yer alan enflasyon tahminleri ve hedefleri büyük önem taşıyor.

Orta Vadeli Program'da 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 65 olarak yer aldı. 2024 yılı enflasyon hedefi ise yüzde 33 olarak açıklandı. Enflasyona göre asgari ücret tespitinde ise 4 formül öne çıkıyor.

İlk formüle göre; yıllık enflasyon bu yılın başında yürürlüğe giren net 8 bin 506 lira 80 kuruşluk asgari ücrete yansıtılabilir, üzerine de refah payı eklenebilir. OVP'deki yüzde 65 olan 2023 yılı enflasyon tahmini dikkate alındığında, bu formüle göre net asgari ücret refah payı hariç 14 bin 36 lira seviyesine çıkabilecek.

İkinci formül ise yıllık enflasyonun mevcut asgari ücrete eklenmesi şeklinde oluyor. Bu formüle göre ise halen net 11 bin 402 lira 32 kuruş olan asgari ücret yüzde 65 artışla 18 bin 813 lira 82 kuruşu bulabilecek.


Artışta diğer formül ise yıllık enflasyona tamamlama şeklinde olabilecek. Temmuz'da asgari ücrete yaklaşık yüzde 34 ara zam yapılmıştı. Bu zam yıllık enflasyona tamamlanabilecek.

Üzerine de refah payı eklenerek yeni asgari ücret belirlenebilecek. OVP'deki yüzde 65 olan 2023 yılı enflasyon tahminine göre bu formülde refah payı hariç yüzde 31'lik artış ortaya çıkacak ve asgari ücret 14 bin 937 lira seviyesini aşacak.

Asgari ücrete 2023 yılının ikinci yarısındaki enflasyon oranında zam yapılması ve buna refah payı eklenmesi de mümkün. Yüzde 65 olan 2023 enflasyon tahminine göre bu yılın ikinci yarısındaki TÜFE yüzde 37.76 olarak çıkabilecek. Bu formüle göre refah payı hariç asgari ücret 15 bin 707 lira olabilecek.

Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap