SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Artan kur asgari ücreti eritti: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı!

Artan kur asgari ücreti eritti: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı!

17 Haziran 2023 Cumartesi - 09:34




Hızla yükselen Dolar ve Euro Türk lirasını eritti. Ulaşım ücretlerinden, tarımda kullanılan ekipman ve ilaçlamaya kadar döviz kuru etkisi olması sofralarda hissedildi. Açlık ve yoksulluk sınırı arttı.





Dolar kurundaki hareketlilik nedeniyle asgari ücret, daha cebe girmeden eriyip gidiyor ve vatandaşlar yapılan zamlar karşısında zor durumda kalıyor.

Büro Emekçileri Sendikası Genel Sekreteri Aziz Özkan, sendikanın mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin araştırma sonuçlarını açıkladı. Yapılan hesaplamalara göre gıda maddelerindeki artışlar göz önüne alındığında, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 12 bin 732 lira, yoksulluk sınırının ise 40 bin 661 lirayı aştığı belirlendi.

Özkan, açıklamasında "Tek bir kişinin yaşam maliyeti ise 17 bin 188 lira oldu. Büro Emekçileri Sendikası olarak kamuda yoksulluk sınırının altında ücret alan kamu emekçisi kalmasın sözümüzü tekrarlıyoruz. Kamuda açlık sınırının altında yaşayan emekçiler var. Sağlıklı beslenmenin günlük maliyeti 424 lirayı geçti. 2023 yılında asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltilmesi de hiçbir anlam ifade etmiyor" şeklinde konuştu.

Özkan ayrıca bekar kamu emekçisinin yaşam maliyetini de açıklayarak, "Bekar bir kamu emekçisinin yaşam maliyeti, 20 yıllık evli, 2 çocuklu ve şef kadrosunda çalışan bir memur maaşının üzerine çıktı. Büyükşehirlerde kamu emekçilerine barınma ihtiyaçlarını karşılamaları için kira desteği istiyoruz. Büyükşehirlerde kamu emekçilerinin sağlık, gıda ve barınma ihtiyaçlarının toplam tutarı 40 bin liranın üzerine çıkmışken, aldığımız ücretler 11 bin lira ile 15 bin lira arasında değişiyor. Büro Emekçileri Sendikası olarak tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere, emeklilere, işsizlere ve yoksullara insanca yaşayabilecekleri bir ücret talebini tekrarlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kurban bayramından önce açıklanılması beklenen asgari ücret rakamları ile ilgili kulislerde 10.500 TL ile 11.500 TL arasında olacağı konuşuluyor..


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap