SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Araç sahibi olanlar dikkat! Fark %200'e çıkarıldı

Araç sahibi olanlar dikkat! Fark %200'e çıkarıldı

05 Nisan 2023 Çarşamba - 09:40




Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, Zorunlu Trafik Sigortası'nda hasarsızlık indirimi ve hasar sonrası prim artırım oranlarında değişiklik yapıldı. P





Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapıldı. Elektrikli araçlar için ise zorunlu trafik sigortası prim indirimi uygulanabilecek. Peki şimdi hangi sürücü kaç para ödeyecek?

KAZA ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ HEDEFLENİYOR’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı şu ifadeleri kullandı:

“4 Nisan 2023 tarihi itibarıyla yeni bir trafik sigortası yönetmeliği yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik ile amaçlanan sürücü davranışlarını değiştirmektir. Avrupa’da, ABD’de olduğu gibi sadece prim artırmak değil, iyi sürücü, kötü sürücü arasındaki prim farkını ciddi anlamda artırarak kaza oranlarının düşürülmesi hedefleniyor.

 


Araç sahibi olanlar dikkat Fark %200e çıkarıldı

 

‘TRAFİK SİGORTASI TARİFESİ 9 BASAMAĞA ÇIKARILDI’

Bu amaçla yönetmelikteki birinci önemli değişiklik eskiden 7 basamak olan trafik sigortası tarifesi, 9 basamağa çıkarılıp 0’ıncı ve 8’inci basamaklar ekleniyor.

‘8’İNCİ BASAMAĞA YÜZDE 50 İNDİRİM GELİYOR’

8’inci basamakta iyi sürücüye yüzde 50 indirim geliyor. Eğer siz 7’inci basamakta 5 yıldan fazla hasarsız bir şekilde arabanızı kullanıyorsanız size özel bir indirim daha yapılıp indirim oranınız yükseltilecektir.


0’INCI BASAMAKTA YÜZDE 200 PRİMLERİNİZ ARTACAK’

Ama tam tersi kötü sürücüyseniz ve 7’inci basamakta aynı yıl içerisinde 3’ten fazla tazminat ödenen kaza yaptıysanız. 0’ıncı basamağa indirilip yüzde 200 trafik sigortası primleriniz artırılacaktır.

‘4’ÜNCÜ BASAMAK YAKLAŞIK 5 BİN 750 LİRA’

Örneğin mayıs ayında ilk kez İstanbul’da hususi bir otomobil alıyorsunuz. İlk kez poliçe yaptıracaksınız. 4’üncü temel basamaktan başlıyor. Yaklaşık 5 bin 750 lira tavan primi vardır.

‘17 BİN 252 LİRA PRİM ÖDEMENİZ GEREKECEK’


Ancak siz kötü sürücüyseniz kaza yaptıysanız bir sonraki yıl yüzde 45 prim artıyor. Sonraki yıl yüzde 90, ve birinci basamağa geldiğinizde yüzde 135 priminiz artıyordu. Şimdi sıfırıncı basamakta yüzde 200 artarak temel basamağa göre çok daha fazla, yaklaşık olarak 17 bin 252 lira prim ödemeniz gerekecektir.

‘İYİ SÜRÜCÜ 2 BİN 875 LİRA ÖDÜYOR, 8 KAT PRİM FARKI VAR’

Ama iyi sürücüyseniz 8’inci basamağa geçtiyseniz 2 bin 875 lira prim ödüyorsunuz. Yani iyi sürücü ile kötü sürücü arasında 8 kat prim farkı söz konusu olacaktır.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YÜZDE 10 EK İNDİRİM!

Diğer bir değişiklik ise elektrikli araçlara teşvik burada da devam ediyor. Yüzde 100 elektrikli araçlar için indirimlere ek yüzde 10 indirim daha geliyor.


‘TRAFİK SİGORTASI ARTIŞI YÜZDE 2’YE İNDİRİLDİ’

Bir diğer önemli değişiklik ise 2022’den bugüne kadar trafik sigortası aylık yüzde 4.75 artıyordu.

Bu mayıs ayından sonra yüzde 2’ye indirildi. Aylık yüzde 2 devam edecektir.

TRAFİK SİGORTASI TAVAN FİYATLARINDA DEĞİŞİKLİK SİGORTA ŞİRKETLERİNİ NASIL ETKİLER?

Hiçbir şirket şu anda poliçe yapmak istemiyor. Sigorta şirketleri bu artırımı yeterli bulmadılar, hatta indirim gelmiş oldu. Sigorta acenteları bu anlamda zor durumda kalıyorlar.


Poliçe bulamamak gibi hatta sigortalılar aynı gün poliçe yaptıramadığı için indirimlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Sigorta acenteleri müşterisine karşı zor durumda kalıp poliçe kesmek için uğraşıyorlar. Bu sorunların da öncelikli olarak çözülmesi gerekiyor.

EŞ DEĞER PARÇA TERCİH EDENE YÜZDE 20 İNDİRİM

Diğer önemli değişiklik ise ben aracımda yetkili serviste orijinal parça kullanmak istemiyorum. Sertifikalı orijinal parçaya eş değer parça tercih ederseniz yüzde 20 ek indirim de gelebilir denildi.

‘POLİÇE İPTALLERİNDE 250 TL ALINACAK’

Yapılan önemli değişiklikler bunlardır. Trafik sigortası poliçe iptallerinde minimum 250 TL prim alınacaktır.

Bazıları arabayı alıyor trafik sigorta poliçesi yaptırıyor ertesi gün de şirkete satıyor. Şimdi en az 250 TL prim ödenecektir.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap