SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > AB’den ihracatçıya ‘kahvaltı’ uyarısı

AB’den ihracatçıya ‘kahvaltı’ uyarısı

04 Temmuz 2023 Salı - 10:21




Avrupa’ya satılan meyve suyu, reçel, bala standart geliyor. AB’ye ‘Kahvaltı Direktiflerine’ uyan ürünler ihraç edilebilecek.





Avrupa’da tüketilen bal, meyve suyu, reçel, jöle, marmelat gibi kahvaltı ürünlerine standart getirildi. Türkiye’den Avrupa’ya ihracat yapan gıda üreticilerini de etkileyecek olan “Kahvaltı Direktifleri”yle, kahvaltılıklarda yer alan ürünlerin bileşimi, satış ismi, etiketlenmesi ve piyasaya sunumunda, sağlıklı beslenme ve tüketici kaygıları gözetilecek. Buna göre, Avrupa’da satışa sunulacak meyve sularında doğal olarak oluşan şekerlerin çıkarıldığı yeni bir meyve suyu kategorisi oluşturulacak, meyve sularında ilave şeker azaltılacak. Avrupa’da tüketilen reçellerde kullanılacak asgari meyve miktarı artırılacak.

Ticaret Bakanlığı’nın konuyla ilgili yazısına göre Avrupa Komisyonu; bal, meyve suları, reçel, jöle, marmelat, kestane püresi gibi ürünlerle ilgili “Kahvaltı Direktifleri”ni hazırladı. AB’nin “Tarladan Sofraya” stratejisi kapsamında hazırlanan direktifle, kahvaltı ile ilişkilendirilen ürünlerin bileşimi, satış ismi, etiketlenmesi ve piyasaya sunumuna ilişkin kuralları belirlendi. Daha sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir gıda gibi tüketici kaygıları dikkate alınarak hazırlanan direktiflere göre, Avrupa’da satışa sunulacak bazı gıdalarda şu kriterler gözetilecek:

Daha az şeker

Meyve suları ve nektarları: Konsantre ürünlerden elde edilen meyve suyu, meyve suyu karışımları ve meyve nektarının, kısmen ya da tamamen meyve konsantresinden üretildiği etikette belirtilecek. Meyve suyunda doğal olarak oluşan şekerlerin çıkarıldığı yeni bir meyve suyu kategorisi oluşturulacak. Meyve sularında izin verilen ilave şeker ve bal miktarı, yüzde 20’den yüzde 15’e düşürülecek. Meyve suları için izin verilen maddeler listesine ayçiçeği çekirdeği de eklenecek.

Daha fazla meyve


Reçel, jöle ve marmelat: Reçellerde kullanılacak asgari meyve miktarı artırılacak. Reçel ve jölelerin kuru madde içeriği yüzde 60’tan az olabilecek. “Reçel” ve “marmelat” terimleri birbirinin yerine kullanılabilecek. Reçel ve marmelatta konsantre turunçgil suyu da kullanılabilecek.

Menşe belirtilecek

Bal: Halihazırda AB ülkelerinde satılan karışım ballar, “AB ballarının karışımı”, “AB dışı balların karışımı” veya “AB ve AB dışı balların karışımı” olarak etiketlenebiliyor. Yeni düzenlemeden sonra, 25 gramdan küçük paketler hariç olmak üzere, balda tüm menşe ülkeler etiket üzerinde belirtilecek.

Hazır süt: Laktoz içeriğini glikoz ve galaktoza dönüştürerek azaltan süt işlemine izin verilebilecek. AB ülkeleri bu işlemle ilgili yasaklama veya sınırlamaya gidebilecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap