SON DAKİKA



Haber > Dünya > Zelenski'nin Kırım ve Donbas açıklaması olay yarattı

Zelenski'nin Kırım ve Donbas açıklaması olay yarattı

01 Aralık 2023 Cuma - 11:40




Ukrayna’nın Mikolayev bölgesinde bugün üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Vladimir Zelenski, Kırım ve Donbas’ı geri almanın imkânsız olduğu sinyalini verdi.





Zelenskiy, bu bölgelerin orada yaşayanlarla birlikte iade edilebileceğine inandığını belirterek, “Oradaki insanlar istemiyorsa bu çok ama çok zor olacak. Donbas'ı geri almanın zihinsel olarak daha zor olduğunu düşünüyorum, çünkü o bölgelerde on yıl boyunca sürekli çatışmalar yaşandı” dedi.

Zelenskiy, “Bu, şu veya bu şekilde Donbas'taki tüm halkın geri dönmeyeceği anlamına geliyor” dedi. Zelenskiy, “Müttefiklerinin de ona Kırım'ın geri dönmesinin imkânsız olduğunu, Donbas'ın geri alınmasının ise çok zor olduğunu söylediğini” belirtti.

Zelenskiy, “Bence, topraklar içinde yaşayanlarla geri dönebilir. Eğer içinde yaşayanlar geri dönmek istemiyorsa bu çok zor olacaktır” diye konuştu.

Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile birlikte Herson ve Zaporojye bölgeleri, 23-27 Eylül 2022’de yapılan halk oylamasıyla Rusya’ya katılmak istediğini bildirmişti.

Donetsk Halk Cumhuriyetindeki seçmenlerin yüzde 99,23'ü, referandumda “Rusya’ya evet” oyu kullanmış, LuHansk Halk Cumhuriyetinde bu oran yüzde 98,42 olarak belirlenmişti.


Herson bölgesinde Rusya topraklarına katılım için düzenlenen referandumda nüfusun yüzde 87,05’i lehte oy kullanmış, Zaporojye’de ise halkın yüzde 93,11’lik bölümü Rusya’ya katılmak istediğini ifade etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yeni bölgelerin Rusya’ya kabulüne ilişkin anlaşmaları 30 Eylül 202’de imzalamıştı.

Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri 2014 yılının mart ayında, Kırım nüfusunun yüzde 96,77’sinin ve Sivastopol nüfusunun yüzde 95,6’sının Rusya topraklarına geçmek istediğini belirterek, referandumun sonucunda Rusya Federasyonuna katılmıştı.

Vladimir Putin, Kırım halkının Rusya ile yeniden birleşme iradesini ifade etmesini sağlayan kararının, ülkenin doğusunda sekiz yıl süren Donbas krizi sırasında yaşanan trajik olayların Kırım’da tekrarlanmaması için alındığını belirtmişti.

Türkiye ise Kırım'ın ilhakını kesinlikle tanımıyor. 


Rus lider, “Kırım halkının demokratik bir şekilde, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla uyum içinde düzenlenen referandumla Rusya ile birleştiğini ve artık kendisi için Kırım meselesinin kapandığını” bildirmişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap