SON DAKİKA



Haber > Dünya > Yunanistan: AB-Türkiye mülteci anlaşması yenilenmeli

Yunanistan: AB-Türkiye mülteci anlaşması yenilenmeli

24 Eylül 2023 Pazar - 15:31




Yunanistan Göç Bakanı, 2016'da AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşmasının yenilenmesini istediklerini söyledi.





Yunanistan Göç Bakanı Dimitrios Kairidis, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 2016 imzalanan göç anlaşmasının yenilenmesini arzu ettiklerini bir kez daha ifade etti. Yunan resmi televizyon kanalı ERT'ye bir açıklama yapan Kairidis, "Bir anlaşma istiyoruz. Hava olumlu" diyerek "Anlaşma Avrupa ile Türkiye arasında olacak. Bu, Avrupa ile Türkiye arasında bir sorun" ifadelerini kullandı.

2015'te Suriye iç savaşından kaçan yüz binlerce sığınmacının Avrupa'ya gelmesi üzerine Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 18 Mart 2016 tarihinde bir mülteci anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma uyarınca Ankara, Türkiye üzerinden Ege'deki Yunan adalarına düzensiz geçiş yapan sığınmacıları geri almayı ve insan kaçakçılarıyla mücadele etmeyi kabul etmişti. Karşılığında da Türkiye'ye AB tarafından maddi yardımda bulunulmuştu.

Yunan Bakan, hedeflerinin Yunanistan'ın inisiyatifiyle 2016 yılında imzalanan anlaşmayı iyileştirmek ve "genişletmek" olduğunu ve bunu yapmanın da dolaysız bir biçimde ülkesinin çıkarına olduğunu söyledi.

Kairidis konunun 7 Aralık tarihinde Selanik'te düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısında gündeme getirileceğini söyledi.

ANKARA-ATİNA HATTINDA DİPLOMASİ HIZ KAZANIYOR


Yunanistan ile Türkiye arasında diplomasi, Başbakan Kiryakos Mitsotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında hafta içinde ABD'nin New York kentindeki görüşme sonrasında hareketlendi.

Kathimerini'nin haberine göre iki lider gelecek aylarda sıkı bir diplomasi programının hayata geçirilmesi konusunda mutabık kaldı. Buna göre 16 Ekim'de Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandra Papadopulu ile Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar iki ülke arasındaki tartışmalı konularla ilgili olarak bir araya gelecek. Akçapar ertesi gün Ekonomik Diplomasiden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragoyannis ile ticaret, yatırım, start up şirketler ve sınır geçişleri konularını görüşmek üzere Pozitif Gündem toplantısı yapacak.

Türkiye ile Yunanistan arasında Kasım ayında Güven Artırıcı Önlemler toplantısı, 7 Aralık tarihinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısı düzenlenecek. (DW Türkçe)

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap