SON DAKİKA



Haber > Dünya > Ukrayna'dan Rusya'nın teslim olan askerleri vurdu iddiası

Ukrayna'dan Rusya'nın teslim olan askerleri vurdu iddiası

04 Aralık 2023 Pazartesi - 15:48




Ukrayna, Rus güçlerinin silahsız ve teslim olan Ukraynalı askerleri öldürdüğü yönündeki iddiaları araştırdıklarını ve bu konuya ilişkin soruşturma başlattıklarını duyurdu.





Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna, Rus ordusu hakkında çarpıcı bi iddiada bulundu. Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin silahsız ve teslim olan Ukraynalı askerleri vurup öldürdüğü yönündeki iddiaları araştırdıklarını ve konuya ilişkin soruşturma başlattığını duyurdu.
Doğrulanması durumunda bu durum, Cenevre Sözleşmesi kapsamında ciddi bir uluslararası savaş suçu olarak değerlendirilecek.

Ortaya atılan iddia sosyal medyadaki görüntülerin iki üniformalı adamın sığınaktan çıktıktan sonra yakın mesafeden vurulduğunu göstermesinin ardından geldi. Videoda, bir grup Rus askerinin ateş açmadan önce biri elleri havada, silah zoruyla dışarı çıkan ve yere yatan askerler görülüyor. Ukrayna askeri basın bürosunun görüntülerin gerçek olduğunu belirten çevrimiçi bir açıklama yayınlamasından sadece birkaç saat sonra, ülkenin Başsavcılığı tarafından dava açıldı.

Kiev, Batılı müttefikleri ve uluslararası insan hakları örgütleri, Moskova'yı Şubat 2022'de Ukrayna'yı tam kapsamlı işgal etmeye başlamasından bu yana defalarca uluslararası insancıl hukuku ihlal etmekle suçladı. Kremlin ise bu iddiaları reddediyor.

UKRAYNALI ASKERLERİN AİLELERİ BİR ARADA

Ülkenin Rusya'ya karşı savunma savaşı ikinci kışına girerken, Ukraynalı askerlerin aileleri yardım çağrısında bulunmak için Kiev'de toplandı. Bazıları esir birliklerin geri dönmesini isterken, diğerleri bitkin askerlerin günlük savaşa daha ne kadar dayanabileceklerini sorguladı.
Ailelerin çoğu cephede görev sürelerinin sabit tutulmasını ve süresiz askerlik hizmetinin kaldırılmasını talep ediyor.

RUSYA'NIN SALDIRILARI SÜRÜYOR

Geçtiğimiz pazar günü Rus güçlerinin Ukrayna'nın Kherson bölgesindeki yüksek katlı bir apartman bloğunu ve diğer sivil binaları bombalamasının ardından en az iki kişi öldü ve yedi kişi de yaralanmıştı.

Yine Pazar günü Ukrayna Enerji Bakanlığı, o gün bine yakın kasaba ve köyde elektrik kesintisi yaşandığını, batıdaki yüzlerce yerleşim yerinin soğuk hava nedeniyle zarar gördüğünü ve diğerlerinin de devam eden çatışmalardan etkilendiğini bildirmişti.

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü kötü hava koşulları nedeniyle Ukrayna'daki tüm cephe hattı boyunca askeri operasyonların yavaşladığını, çamurun paletli araçları bataklığa sürüklediğini ve bu nedenle askerin zor şartlar altında kaldığını açıklamıştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap