SON DAKİKA



Haber > Dünya > Ukrayna’da Lublin Üçgeni Zirvesi

Ukrayna’da Lublin Üçgeni Zirvesi

20 Aralık 2021 Pazartesi - 18:03




Polonya, Litvanya ve Ukrayna Cumhurbaşkanları, Lublin Üçgeni Zirvesi kapsamında Ukrayna'nın Huta kasabasında bir araya gelerek ortak bildirge imzaladı.





Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ev sahipliğinde Huta kasabasında düzenlenen Lublin Üçgeni Zirvesi'nde bir araya geldi. Rusya'nın baskı ve provokasyonları karşısında Ukrayna'ya destek amaçlı düzenlendiği belirtilen zirvede liderler, güvenlik, göçmen krizi başta olmak üzere son dönemde bölgede meydana gelen gelişmeleri ele aldı. Litvanya, Polonya ve Ukrayna'nın politik ve askeri konular başta olmak üzere işbirliği içinde olunacağına ilişkin bildirge imzalayan 3 lider, zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bölgede yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında bu tip toplantıların daha sık yapılması gerektiğini belirtirken, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını arttırdığı bu dönemde destek ve işbirliğinin önemine işaret etti. Gerçekleşen zirvede Zelenskiy, "Rusya'nın saldırganlığı ile mücadele etmekteyiz. Bizlerin ortak görevi Avrupa'yı Rus saldırganlığından korumak. Böylesi bir dönemde birlik olmak, tek sesli olmak çok önemli" sözlerine yer verirken Rusya'nın nükleer silahlarını Belarus topraklarına konuşlandırma ihtimali sorusuna ise, "Putin'in aklına gerginliği daha da arttırma fikri gelmeden Rusya'ya ambargo uygulanmalı" şeklinde konuştu. Rus nükleer silahlarının Belarus'a yerleştirilme ihtimalini 'kaygı verici' olarak yorumlayan Zelenskiy, böyle bir olasılıkta ciddi bir tehdit altında bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

NATO RUSYA'NIN ŞANTAJLARINA BOYUN EĞMEMELİ

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ise bugün bölgede göçmen krizi ve Ukrayna'nın güvenliği olmak üzere iki kriz olduğunu belirterek, “Belarus'un neden olduğu, şüphesiz Rusya'nın desteklediği göçmen krizi neticesinde Polonya, dolayısıyla AB sınırına yönelik göçmenlerin saldırısı Polonyalı güvenlik güçleri sayesinde savıldı. Ancak kriz Litvanya sınırında devam etmekte, sınırlarımızda gerçekleşen on binlerce kaçak geçiş denemesi Belarus rejiminin denetim ve kontrolü altında gerçekleşmekte" dedi. Andrzej Duda, Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri faaliyetlerini arttırmasının kendilerini olduğu kadar NATO'nun diğer üyelerini de endişelendirdiğini söyleyerek Ukrayna'ya olası saldırıyı önlemek için her türlü önlemin alınması gerektiğini ifade etti. Duda, Rusya karşısında geri adım atılmasına karşı olduğunu ve şantajlarına boyun eğilmemesi gerektiğini belirterek, "Bugün Rusya, Gürcistan ve Ukrayna topraklarının bir kısmını işgal etmiş durumda. Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra güç kullanarak Avrupa'nın sınırlarını değiştirmeye çalışması kabul edilemez. Bana göre geri adım atması gereken emperyal politikalar yürüten Rusya" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap