SON DAKİKA



Haber > Dünya > Sudan'daki çatışmalar 1 ayı geride bıraktı: 822 sivil öldü, yüz binler yerinden edildi

Sudan'daki çatışmalar 1 ayı geride bıraktı: 822 sivil öldü, yüz binler yerinden edildi

16 Mayıs 2023 Salı - 13:40




Ordu ve paramiliter HDK arasında bir ayı aşkın süredir süren çatışmalarda 822 sivil hayatını kaybetti, 3 bin 215 kişi yaralandı. 950 bin kişi ise çatışmalar sebebiyle yerinden edildi.





Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalar ikinci ayına girdi. 

Sudan Doktorlar Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, başta başkent Hartum olmak üzere yaşanan çatışmalarda bugüne kadar 822 sivil yaşamını yitirdi. 

ÇATIŞMALARDA 3 BİNDEN FAZLA KİŞİ YARALANDI

“Çatışmaların devam etmesi başkent Hartum ve bazı eyaletlerde daha fazla can kaybına yol açtı" diyen Sendika, çatışmaların başlangıcından bu yana Hartum, El Ubeyd ve Batı Darfur eyaletindeki El Cuneyne kentinde 3 bin 215 kişinin de yaralandığı bilgisini paylaştı.

500 BİNDEN FAZLA KİŞİ BAŞKENT HARTUM'DAN KAÇTI


Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, çatışmaların başladığı 15 Nisan'dan bu yana ülke içinde 736 bin 200 kişi yerinden olurken, yaklaşık 200 bin kişi komşu ülkelere sığındı.

Evini terk edenlerin 450 binini çocuklar oluştururken, komşularındaki istikrarsızlık sonrası daha önce Sudan'a sığınan on binlerce kişi ülkesine geri döndü. Mültecilerin ve sığınmacıların çoğunluğu güvenli bir yer arayışı için El Cezire ve El Kadarif eyaletlerine sığındı. Yerinden olanların 500 binden fazlasını başkent Hartum'dan kaçanlar oluşturdu.

HARTUM'DAKİ KUVEYT BÜYÜKELÇİLİĞİNE BASKIN

Öte yandan, çatışmaların ikinci ayına girdiği ülkede, başkent Hartum'daki Kuveyt Büyükelçiliği binasına bağlı bir konuta baskın düzenlendiği ve tahribat yapıldığı açıklandı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Hartum'daki Kuveyt Büyükelçiliği Askeri Ofis Başkanı'nın konutuna baskın düzenlendi. Baskını kınayan Bakanlık, ülke yönetimine ve çatışan tüm taraflara, diplomatik misyon merkezlerine tam bir koruma sağlanması için gerekli icraatları yerine getirmeleri çağrısı yaptı.


Baskınlardan sorumlu suçluların cezalandırılması talep edilen açıklamada olayla ilgili herhangi bir taraf suçlanmadı.

TARAFLAR 'CİDDE BİLDİRGESİ'Nİ İMZALAMIŞTI

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Dünya Sağlık Örgütü, çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısının 604'e, yaralananların sayısının 5 bin 127'ye yükseldiğini açıklamıştı.

Sudan'da ordu ile HDK arasında bir aya yakın süredir devam eden çatışmaların durması için Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde, taraflar arasında yürütülen görüşmeler sonucunda 11 Mayıs'ta 'Cidde Bildirgesi' imzalanmıştı.

ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler yoluyla imza altına alınan bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin, sivillere zarar verecek herhangi bir saldırıdan uzak duracağı belirtilerek, Sudan halkının çıkarlarının iki taraf için öncelik olduğu vurgulanmıştı. (DIŞ HABERLER)


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap