SON DAKİKA



Haber > Dünya > Sırpların işgal kafası hiç değişmedi!

Sırpların işgal kafası hiç değişmedi!

25 Nisan 2021 Pazar - 09:11




Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic’in paylaştığı, askeri tatbikat görüntüleri tepkilere neden oldu.





Vucic’in paylaşımı Sırp ırkçılarının iştahını kabartırken, Sırpların, Bosna Hersek ve Kosova’da Müslümanlara yaşattığı savaş travmalarını yeniden hatırlattı. Son dönemde bir çok ülkeden gelişmiş silahlar satın alan Sırbistan’ın askeri hazırlıklarını artırması ‘Balkanlarda yeni bir işgal planı mı yapılıyor’ sorusunu akıllara getirdi.

Balkanların en saldırgan ve ırkçı zihniyete sahip ülkelerinin başında gelen Sırbistan’da hakim olan savaş çığırtkanlığı, gerek devlet yönetimini gerekse Sırp halkını esir almış durumda. Tarihin hiçbir döneminde gerçek bir karşılığı olmayan Büyük Sırbistan Devleti’ni kurma safsatasıyla hareket eden  Sırp ırkçıları, Balkan coğrafyasında bozgunculuk yapmaya devam ediyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic’in geçtiğimiz günlerde resmi instagram hesabında paylaştığı askeri operasyon görüntülerinin Sırplar tarafından yorumlanma şekli tepki çekti. 1990’lı yılların acı izlerini taşıyan Bosna Hersek ve Kosova’daki zulümlerinden hiçbir zaman pişmanlık duymayan Sırp devleti, Balkan coğrafyasında hâlâ işgal planları peşinde.

SIRP IRKÇILARINI COŞTURAN PAYLAŞIM

Sırbistan ordusu ve polisinin ortaklaşa düzenlediği ‘Odgovor 2021 (Cevap 2021)’ adlı tatbikat özel eğitimli Sırp birlikleri tarafından gelişmiş silahlar eşliğinde gerçekleştirildi. Tatbikat görüntülerini resmi instagram sayfasından paylaşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic’in paylaşımının altına  yüzlerce yorum yapıldı. Özellikle Sırp ırkçılarının Müslümanları tahkir eden seviyesiz ve saldırgan yorumları dikkat çekti. Vucic’in paylaşımını yorumlayan bir Sırp ırkçısı ‘Başkan bu orduyu Kosova’ya gönder’ diye işgal çağrısı yaparken, bir diğer Sırp ırkçısı ise ‘İşte büyük devletin büyük ordusu, Büyük Sırbistan için hazırız’ diyerek Sırpların Bosna Hersek ve Kosova işgallerinde savunduğu ana fikir olan Büyük Sırbistan idealine atıf yaptı. Bir diğer Sırp ırkçısı ise ‘Muhteşem görüntüler, bu silahlar düşmanlarımı nefessiz bırakacak’ diyerek Sırbistan’ın başka milletlere karşı benimsediği düşmanca  zihniyeti ortaya koydu.

SIRPLARA SİLAHLANMAK SERBEST, BOSNA HERSEK’İN ELİ KOLU BAĞLI


1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna- Hersek topraklarında Sırp işgali, ABD’nin öncülük yaptığı Dayton Anlaşması ile fiili olarak sona ermişti. ABD’nin tam anlamıyla Sırpları ödüllendirdiği, Bosna’yı sakat bırakan anlaşma olarak tanımlanan Dayton Anlaşması’yla birlikte Sırbistan büyük kazanımlar elde etmişti. Bu anlaşmayla Sırplar, Bosna topraklarında yaptıkları katliamların karşılığında cezalandırılmak yerine Haçlı zihniyeti tarafından ödüllendirilmişti. Dayton Anlaşması sonrasında Sırbistan devleti, askeri teçhizatlarını, silah gücünü her geçen gün daha da artırırken, Bosna Hersekli Müslümanlar federasyon yönetiminde tek başına söz sahibi olamadıkların dolayı ülkeyi güçlendirecek kararlar alamıyor. Balkanların geleceği adına karanlık bir tablo çizen Sırbistan her alanda gelişme kaydederken, Bosna Hersek askeri, siyasi, ekonomik ve bir çok alanda Dayton engeline takılıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap