SON DAKİKA



Haber > Dünya > Savaşta en büyük yıkımı onlar yaşadı

Savaşta en büyük yıkımı onlar yaşadı

06 Kasım 2023 Pazartesi - 13:33




Uzmanlar savaşın çocuklar üzerindeki etkisini anlattı: Gazze'deki çocuklar psikolojik yıkım yaşıyor





İsrail güçlerinin Gazze'deki katliamı sürerken savaştan en çok etkilenen çocuklar 'psikolojik yıkım' yaşıyor. Uzmanlar saldırılara maruz kalan Filistinli çocukların, uzun süreli travmalara ve ruhsal bozukluklar yaşayabileceğine dikkat çekti.

Savaşlarda sivillerin hedef alınmasının insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında değerlendiren uzmanlar Gazze'deki katliama bir kez daha değindi.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut ile Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Karakoç, savaşa maruz kalan çocukların psikolojik travmalarını değerlendirdi.

Prof. Dr. Bulut, İsrail saldırılarında siviller arasında çoğunlukla kadın ve çocukların hedef alındığını kaydederek, bu saldırıların özellikle çocukların zihinlerinde derin ve tamiri mümkün olmayan yaralara neden olduğunu söyledi.

'ÇOCUKLAR BAŞKA BİR YERE GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI'

Filistinli çocukların, İsrail bombardımanıyla büyük korku ve çaresizlik hissine kapıldığını, bir yetişkinin bile kaldırmayacağı duygusal yükün çocuklara yüklendiğini aktaran Bulut, şu değerlendirmede bulundu:

"Gazze'deki çocuklar müthiş bir çaresizlik duygusu, korku, şok, bilinmezlik ve psikolojik yıkım yaşıyor. Bu çocuklar, anne, baba, kardeşler de dahil olmak üzere aile üyelerinden en az birini kaybetti. O kayıpla baş etmeye çalışırlarken bir de sürekli olarak bir yerden başka bir yere göç etmek zorunda kalıyorlar. Tam bir yere sığınmışken, yeniden bombardımana uğruyorlar. Buradaki çocuklar için açıkça şunu söyleyebiliriz; maalesef İsrail onlara cehennemi yaşatıyor."

'ÇOCUKLAR İNANÇLARINI YİTİRDİ'

Bulut, İsrail'in sistematik saldırılarına maruz kalan çocukların, yaşama ve geleceğe dair umutlarının söndüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu çocuklar her şeyden öte inançlarını yitirdi. Hemen hepsi büyüyüp bir yetişkin olabileceğine inanmıyor. 'Ben ortaokulu bitirip liseye gideceğim, üniversiteye gideceğim veya büyüyüp evleneceğim, çocuklarım olacak' gibi hayalleri, planları kayboluyor. Gelecek algılarını kaybediyorlar ve zamanla 'Nasılsa yakın bir zamanda, bir yerde öleceğim' diye düşünüyorlar. Bu kadar travmatik olaylara maruz kalan çocuklar umutlarını kaybediyor."

'ÇOCUKLARDA İNTİKAM ALMA İSTEĞİNE NEDEN OLABİLİR'

Savaş çocuklarının rehabilitasyonunun, huzurlu bir geleceğin tesisinde oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Bulut, şunları söyledi:

"Bu kuşağı iyileştirmek çok önemli, çünkü bu çocukları iyileştiremezsek bu semptomlar daha zararlı hale gelir. Çocukların şiddete yönelimine, kişilik bozukluklarının görülmesine, kronik depresyonlara, intikam alma isteğine neden olabilir. Buradaki çocukların dünyaya bakışları, algıları artık hayatlarının sonuna kadar değişecek. Artık bir daha dünyayı güvenli bir yer olarak göremeyecekler. Bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşların bu çocuklar için harekete geçip onları sahipsiz, bir başına bırakmaması, onlara kucak açıp yaralarını bir an önce sarması gerekiyor. Rehabilitasyon süreci çok önemli."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap